Осемдесет служители на завода "Лада Ижевск" започнаха работа в Ижевския механичен завод (IMZ), който е част от оръжейния концерн "Калашников". Това е една от мерките "за запазване на кадровия потенциал на предприятието" и "осигуряване на достойни заплати" на фона на санкции и недостиг на компоненти за производството на автомобили.

В момента не е ясно какво точно ще правят служителите на АвтоВАЗ - от "Калашников" казват само, че ще помогнат за изпълнението на държавната отбранителна поръчка, пише motor.ru.

Новите опростени автомобили Lada и тяхната цена

Новите опростени автомобили Lada и тяхната цена

Производството бе засегнато сериозно от санкциите след руската инвазия в Украйна

Това съобщи в Телеграм каналът "Калашников информ". Става дума за 80 служители, които вече са кандидатствали за временна работа. Очевидно по този начин АвтоВАЗ ще компенсира престоя поради липса на компоненти, а IMZ ще изпълни държавната отбранителна поръчка, въпреки че продуктите на компанията не се ограничават до едно стрелково оръжие.

Освен ловни пушки и пистолети, IMZ произвежда пейсмейкъри, машини за пълнене и автомобилни компресори. Заводът предлага и услуги за леене и щамповане на детайли, термична и механична обработка.

Русия позволява на Индия да произвежда най-новите и модернизирани автомати Калашников

Русия позволява на тази нация да произвежда най-новите и модернизирани автомати Калашников

След посещение на Путин

Ангажирането на служители на АвтоВАЗ за работа ще спомогне за поддържането на кадровия потенциал на Лада Ижевск, както и ще осигури достойни заплати на служителите, пише Kalashnikov Inform. Освен това сътрудничеството на компаниите ще продължи, така че едва ли въпросът ще бъде ограничен само до осем дузини души.

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

Концернът ще положи всички усилия за възстановяване на веригите за доставки

По-рано автомонтажната фирма "Автотор", Калининград, който също страда от прекъсване на веригите за доставки и напускането на чуждестранни компании, предложи на служителите няколко варианта за работа на непълно работно време. Ръководството на завода се договорило с разсадник на 100 километра от града да събира ягоди, боровинки и ябълки, като на работниците било обещано да получават от 1350 до 2500 рубли на ден. Вторият вариант е да се наемат като работници в строителството на жилищен комплекс "Автотор-парк".