Има "много индикации", че някои ръководители са обсъдили "рисковете за репутацията" от участието за на Deutsche Bank в схема за търговия с акции, която е предмет на най-голямото разследване за измами в Германия след войната, според вътрешен одит, видян от Reuters.

Банката е издала данъчни удостоверения за удържан данък, което никога не се е случвало и е отпускала заеми на клиентите, за да им позволи да участват в схемата, в размяна на данъчни отстъпки, според одитите.

Германските прокурори твърдят, че участниците в схемата са подвели правителството да си мисли, че акциите са имали няколко собственици за деня на изплащането на дивидент, на всеки от които се дължи дивидент и данъчен кредит, според съдебни документи.

Властите твърдят, че схемата, наречена "cum-ex" и включваща няколко други глобални банки, струва на държавата 5,6 млрд. евро в отстъпки, които не би трябвало да бъдат платени.

Deutsche Bank възложи на адвокатска кантора Freshfields да напише петте одита като част от вътрешно разследване на ролята ѝ в cum-ex между 2006 и 2011 г. Те са от 2013 г. до 2015 г. и са маркирани като "изключително поверителни".

Одитите бяха подготвени от Freshfields в Германия и Лондон. Един от петте документа е резюме, което е било предадено на прокурорите през май 2017 г. Reuters не знае дали документите на Freshfields са окончателните версии, но прокурорите са получили обобщение за използване в разследването им, според писмо, изпратено до главният прокурор, видяно от информационната агенция. Говорител на Freshfields отказа да отговори на въпроси, свързани с тази история.

Една част от одита е насочена към решението на Deutsche Bank да отпусне заеми на дружествата - това, което одитът нарича "предоставяне на финансиране" - така че тези дружества да могат да извършват сделки.

"Въпреки че доказателствата не са ясни, има много индикации, че персоналът на SETG (Strategic Equities Transactions Group - Групата за стратегически сделки с акции) и мениджърите, които отговарят за основната брокерска дейност на SEF-IM (Structured Equity Finance - Inventory Management - инвентарен мениджмънт на структурни дялови инвестиции) бюрото, обсъдиха репутационния риск за Deutsche Bank от предоставянето на финансиране през януари 2009 г. и стигнаха до заключението, че това е приемливо, "казва един от одитите на Freshfields.

Говорител на Deutsche Bank заяви, че Deutsche Bank е участвала в някои от cum-ex трансакциите на своите клиенти и е сътрудничила изцяло на следователите.

Reuters е видяла документите на Freshfields, както и хиляди страници от банкови файлове, кореспонденция и съдебни документи, свързани със случая cum-ex. Документите са получени в рамките на европейско медийно разследване, координирано от новинарската агенция Correctiv.

Одитът от 16 април 2015 г. посочва "значителни пропуски" при надзора на двама трейдъри, Саймън Пиърсън и Джо Пена, за които казват, че са действали като посредници между клиентите и банковите отдели, които отпускат пари за финансиране на схемата и издадените данъчни удостоверения.

Пиърсън и Пена са заподозрени в разследването поне от 2014 г. за ролята си в cum-ex, според съдебни документи. Одити на Freshfields казват, че двамата са били наясно, че основните брокерски услуги се използват, за да помагат на други компании да извършват сделки в схемата.

Докладите изтъкнаха ролята на трейдърите, но също така посочиха неуспехите на вътрешния контрол на банката, както и пропуските на "мениджърите" в подразделението за световните финансови пазари.

В доклада от 16 април се казва, че контролът на банката над бюрото за търговия, оглавявано от Пиърсън, е твърде слаб и това е "сериозен недостатък".

Тази критика по отношение на надзора е насочена като цяло към управлението, но накратко изтъква едно лице.

"Ричард Карсън е най-пряко отговорен за този недостатък като директен ръководител на управителя на търговското бюро", се казва в доклада.

Карсън напуска Deutsche Bank. В имейл до Reuters той казва: "Не съм виждал, нито получавал копия от докладите, които споменахте в съобщението си. Не бих приел, че има някакви недостатъци от моя страна." Докладът не го замесва допълнително в схемата cum-ex.

Той не отговаря на многобройни имейли, изпратени до него в новата му компания в Гибралтар.

Пенна не отговори на писмо с искане за коментар, изпратено до дома му в Лондон.

Служителите знаели

Според един от докладите на Freshfields от 28 ноември 2013 г., Deutscheе дала акции на Seriva, клиент, участващ в cum-ex, през верига от брокери през 2008 г.

Банката е издала данъчни удостоверения на Seriva за 5,8 милиона евро, позволявайки по този начин претенции за данъчни облекчения. В доклада на Freshfields се казва, че служителите на

Данъчните удостоверения съществуват до 2017 г., когато Deutsche Bank ги отмени, според двама души, които познават въпроса.

Мениджърът на Seriva, който поиска да не бъде посочен, казва, че компанията не е получила отстъпки поради разследването от страна на данъчните власти. Той отказва да коментира по-нататък.

Reuters също така се свързва с Йозеф Шукер, лице, посочено в одита на Freshfields, като единствен инвеститор в Seriva. Информационната агенция не получава отговор на две писма, изпратени до неговата компания.

Говорителят на Deutsche Bank отказва да коментира Seriva.

Банката също предоставя финансиране и придобити акции, за да помогне на компания, наречена Ballance, да извършва многократни сделки между 2009 и 2011 г., се казва в документите на Freshfields.

Ballance контролира няколко предприятия, които са били разпуснати или преименувани, според писмата на британския финансов регулатор- Службата за финансови услуги, видени отReuters.

Пиърсън и Пена, двамата трейдъри на Deutsche Bank, остават да работят за Ballance през 2009 г., когато станават част от собствениците, според документите на Freshfields.

Банката е спечелила най-малко 18 милиона евро от лихви и продажбата на финансови продукти на Ballance. Говорителят на Deutsche Bank отказва да коментира.

Новите подробности по случая идват в труден момент за Deutsche Bank, тъй като тя се опитва да възстанови обществения си имидж и отношенията си с Берлин след поредица от глоби, свързани с други търговски скандали.

Други световни банки, включително Santander и Macquarie, също са обект на разследване за ролята си в схемата. Говорителите на двете банки заявяват, че си сътрудничат със следователите.