Изгоненият главен изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбърг напуска компания с опции на акции и други активи на стойност около $80 милиона, но не е получил обезщетение, съобщиха от компанията, цитирани от CNN.

Мюленбърг загуби работата си заради продължаваща криза с Boeing 737 Max. Бордът го запази на поста си 10 месеца след приземяването на всички самолети от модела след двете катастрофи, в които загинаха 346 души. Но на 23 декември бе обявено, че е "нужна промяна в лидерството, която да възстанови доверието в компанията и да възстанови отношенията с регулатори, клиенти и всички заинтересовани страни".

Активите на Мюленбърг включват дългосрочна компенсация от $29,4 милиона в опции при цената на акциите на компанията в края на търговията в чевъртък. Той притежава и акции на стойност $4,3 милиона, както и други компенсации, включително за пенсия, на стойност $28,5 милиона.

Той има правото и да упражни опции върху допълнителни 72 969 акции на компанията на стойност $24 милиона. Бившият директор ще трябва да плати едва $5,5 милиона, за да ги придобие.

Според съобщението на компанията, Мюленбърг ще загуби правата си върху други акции и опции на стойност $14,6 милиона.

Съобщението идва малко след публикуването на вътрешна комуникация на Boeing, в която неидентифицирани служители се осмиват дейността по проектирането на 737 Max и поставят под въпрос сигурността на самолета.

Служители на Boeing за 737 Max: "Проектиран от клоуни"

Служители на Boeing за 737 Max: "Проектиран от клоуни"

Компанията бе принудена да разкрие вътрешна комуникация