Една от водещите американски авиокомпании готви най-мащабните съкращения в историята си сред пилотите. United Airlines планира да освободи 2850 души от тях през тази година или около 21% от всички, наети на такава длъжност, съобщава Reuters.

Това решение е дошло, след като дружеството не е успяло да постигне споразумение с властите за осигуряване на втори спасителен пакет държавна помощ. От компанията искаха подкрепа в размер на 25 милиарда долара, за да покрият плащанията към служителите си за март.

Плановете за съкращенията са станали ясни от съобщение, изпратено до служителите на авиокомпанията, както и до медиите в САЩ. Според информацията хората ще бъдат освободени между 1 октомври и 30 ноември.

Броят на пилотите, които ще бъдат съкратени, е значително по-висок от този, обявен по-рано от Delta Air Lines и American Airlines, които готвят такива за съответно 1900 и 1600 служители.

Междувременно през тази седмица втората авиокомпания, която е лидер на американския пазар, обяви, че ще освободи 19 000 души от екипа си от октомври месец. Това беше обявено, след като програмата за държавна помощ, за ползването на която имаше условие за запазване на броя служители, изтича.