Главният изпълнителен директор на инвестиционната корпорация Blackstone Group е дал 188 милиона долара или 150 милиона паунда на Оксфордския университет. Това е последното дарение от неговата сериозна филантропска дейност.

Сумата е най-големият принос в 800-годишната история на престижното учебно заведение. Парите ще помогнат за хуманитарните науки и за изграждането на нов институт за етика и изкуствен интелект, пише Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници.

Това е последното огромно дарение на Шварцман, който е затвърдил определението за себе си като филантроп още през 2008 година, когато дарява 100 милиона долара на Националната обществена библиотека в Ню Йорк.

Американският милиардер дава 350 милиона долара през октомври, за да помогне на Масачузетския технологичен институт да изгради компютърен колеж. Неговото име се свързва още с Университета Йейл. Шварцман е създал и стипендиантска програма Schwarzman Scholars в Университета в Цинхуа в Пекин. Тя има за цел да подготвя млади лидери, които да изграждат устойчива връзка между Китай и останалия свят.

Завършил Кембридж, направи най-голямото дарение на британски университет

Завършил Кембридж, направи най-голямото дарение на британски университет

Милиардерът Дейвид Хардинг направи личен подарък от $130 милиона

Дарението е необичайно за британските университети. Подаръкът на основателя на хедж фонд Дейвид Хардинг от 100 милиона паунда за Университета Кембридж през февруари бе най-голямото дарение, правено от британец на университет в Обединеното кралство.

Преподаването в Оксфордския университет датира от 1096 година, като се признава за учебно заведение официално от 13-и век. Университетът е подготвил 27 министър-председатели на Великобритания, включително Тереза Мей и потенциалния ѝ наследник Борис Джонсън.