Писането на страница след страница, подготовката на доклади точно преди да изтече крайния срок за тях, безкрайни служебни срещи... Всичко това може би е част от работното ви ежедневие.

Всичко това е пагубно за креативността, а с работата от разстояние и навлизането в рутината стимулирането ѝ може да се окаже още по-трудно.

Пътят обратно към креативността и към новите идеи обаче може да се окаже съвсем различен от това, което човек очаква.

Всъщност, всичко се крие в една малка тайна - тази на "безвремието". Едни от най-големите умове на нашето време от Алберт Айнщайн до Стив Джобс са разчитали именно на моментите, в които не са правели нищо друго, а просто са потъвали дълбоко в мислите си.

Журналистът Стивън Котлър, който е автор на книгата "The Art of Impossible", разказва за концепцията на безвремието ("non-time") пред Business Insider. Той описва тези моменти на безвремие с мисловно дистанциране от заобикалящия свят.

По неговите думи това е момент за "мечтаене и психологическо дистанциране, който позволява на подсъзнанието да достигне отдалечени асоциации между отделни идеи".

Котлър обяснява и защо поставяните строги срокове могат да ни попречат да свършим ефективно работата си.

"Натискът на времето принуждава мозъка ни да се фокусира върху детайлите, активирайки лявата половина на мозъка. По този начин това блокира способността да се погледне цялостната картина в пълен мащаб", обяснява той и допълва: "По-лошото е, че когато сме притиснати, често сме и стресирани".

Въпреки че като термин "безвремието" е разработено от Котлър, много известни личности са имали свои подобни ритуали, които са им позволявали да се усамотят с цел да се отдадат на мислите си.

Ницше и Айнщайн отделяли голяма част от времето си в правенето на нищо и посвещаването на това време единствено на мислене.

Стив Джобс, от своя страна, е бил известен сред колегите си с това, че отлагал много от решенията си. Целта на това било да спечели повече време за размисъл. И нещо друго, емблематичният ръководител на Apple имал любим начин за провеждане на работни срещи - извън офиса, разхождайки се навън в компанията на партньори и колеги.