Сундарбан, най-голямата мангрова гора в света, се простира през границата между Индия и Бангладеш в залива Бенгал. Тя е дом на застрашени тигри, делфини и 300 вида птици. Но това биологично разнообразие, заедно с хиляди хора, живеещи на островите в близките речни делти, са в опасност поради повишаването на морското равнище, причинено от климатичните промени, пише Business Insider.

Индийският остров Горамара изчезва малко по малко. Бил е дом на 40 000 души, но днес населението наброява едва 4000 човека. Сега площта му е 1,8 квадратни километра - наполовина на тази, която е била преди 20 години.

Въпреки че част от останалите обитатели казват, че биха се преместили другаде, те не могат да си го позволят. Ако настъпи по-сериозно природно бедствие, за тях то би било фатално.

Сундарбан e най-голямата група останали мангрови гори. Британците започнали да изсичат дърветата там преди 150 години и оттогава населението на този остров започва да намалява.

Въпреки че основно природните сили допринасят за променящата се форма и размери на островите, учените твърдят, че човешката дейност допринася за това. Приливите и отливите от всички страни на остров Горамара разрушават всеки път по малко от територията му, принуждавайки жителите да се преместват към вътрешността и да възстановяват домовете си.

Честите наводнения на острова нанасят щети на листните култури, които служат за храна на много жители. Високите вълни правят почти невъзможно правителствените фериботи с жизненонеобходими доставки да стигнат до острова. През юни 2016 година Горамара остава откъснат за цяла седмица, според Firstpost.

Оризът е основната храна за населението на Сундарбан, но оризовите полета се наводняват със солена вода много често. Когато едно поле бъде унищожено, отнема от три то пет години, за да може отново да се засее ориз там.

Земеделските производители отглеждат около 6000 вида ориз в индийския щат Западен Бенгал, където се намира Горамара. Но от 2016 година 90% от сортовете вече не съществуват в района. Организацията за околна среда и развитие ENDEV е определила кои от останалите сортове са устойчиви на сол, за да може земеделските производители да отглеждат от тях.

За да помогне на хората от острова да имат убежище, правителството на Западна Бенгалия е създало нови общности на места, като остров Сагар. Десетки хиляди хора са се преместили в Сагар от 2016 година до днес.