Австралийският компютърен специалист Крейг Райт, който твърди, че е създател на биткойна, спечели голямо съдебно дело в САЩ, предават американските медии. Делото засяга и семейството на неговия бивш бизнес партньор Дейвид Клейман, който приживе претендираше да за това да му баде изплатена значителна сума в биткойни.

Става въпрос за активи в размер на 1 милион биткойни на стойност около $54 милиарда, принадлежащи на мистериозния и неизвестен създател на валутата Сатоши Накамото. Крейг Райт от години твърди, че това е именно той.

"Бащата" на биткойна на крачка от признанието?

"Бащата" на биткойна на крачка от признанието?

Британският компютърен учен Крейг Райт, който твърди, че е изобретател на биткойна под псевдонима Сатоши Накамото се бори с няколко съдебни дела по въпроса

Американският съд застана на страната на Райт и отказа да присъди каквито и да е от въпросните активи на Клейман. Семейството на починалия бивш бизнес партньор твърди, че той е създател на биткойна, заедно с Райт, което му дава право на половината от предполагаемото състояние на Сатоши.

Те поискаха и права върху част от интелектуалната собственост зад ранната блокчейн технология. Искането им не беше удовлетворено.

Макар да заключи, че Райт не носи никаква отговорност за измама, съдът присъди права в размер на $100 милиона върху интелектуална собственост на W&K Information Defense Research - съвместно предприятие между двамата мъже. Въпреки това парите ще отидат директно за W&K, тоест никаква част не е присъдена директно на семейството на Клейман.

Каква е справедливата цена на биткойна според JPMorgan

Каква е справедливата цена на биткойна според JPMorgan

Инвестиционната банка каза в кои активи е по-добре да се инвестира през следващата година и прогнозира растежа на криптовалутите

"Никога не съм изпитвал такова облекчение в живота си. Присъдата доказва, че именно аз съм създателят на биткойна, в противен случай съдът нямаше да ми даде тази парична награда", коментира Райт.

51-годишният мъж не спира да твърди, че именно той е създал биткойна под псевдонима Сатоши Накамото. Неговите твърдения обаче бяха силно критикувани и отхвърлени от по-голямата част от биткойн общността.

Така или иначе, австралиецът получи 100 милиона долара, а освен това води още дела, в които претендира, че има правото на достъп до още милиарди щатски долари в биткойни.

Никой не е чувал Сатоши Накамото от точно десет години. Какво се промени през тях

Никой не е чувал Сатоши Накамото от точно десет години. Какво се промени през тях

Създателят на криптовалутата може скоро да е най-богатият човек на света, но не знаем нищо за него