Анализатори от инвестиционната банка JP Morgan смятат, че биткойнът трябва да струва почти половината от 63 000-те долара, за които се търгува в момента. Това информира Bloomberg с позоваване на бележка за инвеститори, съставена от експерти на банката.

Нов исторически връх за Bitcoin: криптовалутата достигна $66 000

Нов исторически връх за Bitcoin: криптовалутата достигна $66 000

Първият борсово търгуван фонд, свързан с биткойн, предизвика истински фурор с дебюта си на борсата в Ню Йорк

Справедливата стойност на биткойн е $35 хиляди, до това заключение стигнаха анализаторите от JPMorgan. Те сравниха първата криптовалута със златото и подчертаха, че волатилността на цената на дигиталния актив е четири пъти по-висока от тази на благородния метал. Ако колебанията в курса на биткойн се намалят наполовина, тогава целта от 73 хиляди долара може да се нарече разумна, смятат експертите.

"Общоприетата прогноза за следващата година е целта за биткойн от $100 000. Това обаче е малко вероятно да бъде постигнато без значително намаляване на волатилността. Дигиталните активи са в многогодишна възходяща тенденция, но настоящите нива не са привлекателни за закупуване ", казват от JPMorgan, цитирани от агенцията.

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

Криптовалутите, моделирани след биткойн, се наричат колективно алткойни и често се опитват да се представят като модифицирани или подобрени версии на биткойн

JP Morgan също очаква криптовалутите да се представят добре през 2022 г. като цяло. Анализаторите на инвестиционните банки прогнозират ръст на крипто пазара през следващата година с 15%. Въпреки това банката все още съветва да не превръщате виртуалните пари в ключов актив на инвестиционния портфейл поради високата волатилност.

В същото време JPMorgan съветва клиентите да инвестират в хедж фондове и недвижими имоти. Според експерти те ще превъзхождат традиционните активи като акции и облигации по отношение на рентабилността.

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна $2,6 трилиона

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна $2,6 трилиона

От началото на годината тя нарасна с 233%

На 3 ноември, сутринта биткойнът се търгува на 62,9 хиляди долара. Миналия месец криптовалутата актуализира историческата си максимална стойност на 67 хиляди долара.