Заклетите пътешественици вече плануват своите почивки за следващата 2021 година, след като вече е почти сигурно, че този туристически сезон е извън играта. Отговорът на компаниите, разбира се, не закъснява, пише The Sun.

Туристическите компании, които са едни от най-засегнатите от мерките на правителствата срещу разпространението на новия коронавирус, вече организират пътувания за следващата година, опитвайки се да останат на повърхността по време на кризата. Някои от тях залагат на евтини почивки на екзотични места, които със сигурност биха привлекли вниманието на всички, не само на най-големите любители.

Освен това почивки, излизащи около 400 - 450 лева на човек, могат да бъдат предвидени сравнително лесно в бюджетите за година напред.

Понастоящем много правителства по света съветват всички несъществени пътувания да бъдат отменени за неопределено време поради пандемията на коронавирус.

Междувременно експертите са в конфликт по отношение на това кога е вероятно ваканциите да започнат да се възобновяват - някои твърдят, че това ще стане още тази есен, а други смятат, че екскурзиите ще започнат да се съживяват чак през 2021 година.

Туроператорите отчитат тези бележки, но притиснати от обстоятелствата, те вече предлагат екскурзии за следващата година за почиващите, които искат да очакват 2021 година с нетърпение.

Коронавирусът може да струва на туризма $1 трилион

Коронавирусът може да струва на туризма $1 трилион

Най-засегнати са авиокомпаниите и хотелите

Ако предпочитате почивка директно на плажа

Компании като TUI и ЕasyJet Holidays вече предлагат евтини оферти за следващата година с дати от май до септември. Много важно условие тук е, че туроператорите предлагат пакетни ваканции, които са защитени при отлагане - хората могат напълно да възстановят средствата си, ако плановете им се провалят.

Други туроператори имат свои собствени оферти за почивки през следващата година. Например англо-германска многонационална компания за пътувания и туризъм TUI позволяват на клиентите си да платят екскурзиите си само четири седмици преди заминаване.

Трети компании пък се отказват от таксите при смяна на полети, както обяви фирмата Love Holidays.

Туристическите компании откриват и други модели, чрез които да получат капитал в тежките време сега, гарантирайки едновременно на клиентите си, че тазгодишният сценарий няма да се повтори и средствата им ще бъдат възстановени при извънредни ситуации. EasyJet заяви, че ще изисква от клиентите депозит от само 60 паунда, или около 130-140 лева, за запазване на почивка. Компанията On The Beach пък позволява на клиентите да разпределят разходите до две седмици преди летене, с депозити от 30 паунда на човек, или около 70 лева.

Снимка 373664

Източник: Virgin Voyages

За предпочитащите круизи

Компанията за круизи Princess сега предлага огромни отстъпки за догодина, достигащи до 400 паунда, или приблизително 900 лева.

А фирмата Newmarket в момента дори предлага опцията "платете един круиз и получете втори безплатно".

Ето и някои от най-добрите оферти за ваканция със седем нощувки на изгодни цени, с включени в тях разходи за хотели и полети, които може да регистрирате за следващата година отсега. Изброените оферти са с включен полет от Великобритания.

$332 000 000 000 загуби: Цената на коронавируса за гигантите в туризма

$332 000 000 000 загуби: Цената на коронавируса за гигантите в туризма

Пазарната капитализация на компаниите от сектора се срина през последните няколко седмици

Испания

Ограниченията в Испания заради коронавируса започват да се вдигат след прилагането на строи мерки, забраняващи на гражданите да напускат домовете си, освен ако не пазаруват или за медицинска помощ.

Въпреки че е малко вероятно туристите да могат да се върнат през следващите няколко месеца, за щастие има някои страхотни сделки за следващата година. 

 • Седем нощуви във Фуертевентура с ЕasyJet Holidays. Полет от Лондон, летище Gatwick, на 1 юни - 254 панда, или около 550 лева.
 • Седем нощуви в Ибиса с ЕasyJet Holidays. Полет от Лондон, летище Luton, на 1 юни - 260 паунда, или 590 лева.
 • Седем нощуви в Тенерифе с On The Beach. Полет от Бирмингам на 3 юни - 339 паунда, или 760 лева.
 • Седем нощуви в Коста Брава с On The Beach. Полет от Лондон, летище Stansted, на 4 юни - 309 паунда, или приблизително 700 лева.
 • Седем нощуви в Менорка с TUI. Полет от Лондон, летище Stansted, на 14 май - 352 паунда, или по-малко от 800 лева.
Снимка 303223

Източник: iStock

Португалия

Португалия е една от малкото страни в Европа, която избягва големите огнища на новия коронавирус.

Докато блокирането продължава както на островите, така и на континенталната част, сделките за догодина започват от само 252 паунда, или 560 лева.

 • Седем нощуви в Мадейра с Love Holidays. Полет от Глазгоу на 11 юни - 252 паунда, или 560 лева.
 • Седем нощуви в Алгарве с On The Beach, Полет от Лондон, летище Stansted, на 2 юни - 300 паунда, или по-малко от 700 лева.
 • Седем нощуви в Мадейра с ЕasyJet Holidays. Полет от Лондон, летище Gatwick, на 1 юни - 321 паунда, или 720 лева.
Снимка 476083

Източник: iStock

Египет

Египет предупреди, че се очаква коронавирусът да продължи да се разпространява в цялата страна до септември, което прави мечтаната за милиони дестинация почти невъзможна. Празниците през юни 2021 година обаче са на разположение и то на много изгодни цени.

 • Седем нощуви в Хургада с On The Beach. Полет от Манчестър на 1 юни - 455 паунда, или малко над 1 000 лева.
 • Седем нощуви в Шарм ел Шейх с On The Beach. Полет от Донкастър Шефилд на 3 юни - 683 паунда, иил малко над 1 500 лева.
 • Седем нощуви в Хургада с TUI. Полет от Лондон, летище Gatwick, на 4 юни - 690 паунда, или около 1 550 лева.
Снимка 457368

Източник: iStock

Гърция

Гърция обмисля да премахне блокирането през следващия месец в отчаян опит да върне макар и минимална част от туристическия поток. Това може и да звучи сега невероятно, но със сигурност авантюристите няма да пропуснат възможността. Ако не този сезон, то със сигурност за следващия.

Изброените по-долу оферти са с включен полет от Великобритания, което означава, че организирането на подобна екскурзия от България до южната ни съседка със сигурност ще излезе още по-евтино.

 • Седем нощуви на остров Кос с ЕasyJet Holidays от 1 юни - 192 паунда, или около 430 лева.
 • Седем нощуви в Солун с Love Holidays от 14 юни - 312 паунда, или 700 лева.
 • Седем нощуви на остров Крит с On The Beach от 4 юни - 346 паунда, или около 780 лева.
 • Седем нощувки на култовия остров Закинтос с TUI от 4 май - 300 паунда, или по-малко от 700 лева.
Снимка 372745

Източник: iStock

Турция

Коронавирусът в Турция продължава да нараства с хиляди нови случаи на ден. И докато някои твърдят, че почивките могат да се върнат до май, евтините оферти за догодина стават все по-горещи.

Предложенията също са с включен полет от Великобритания, което означава, че при по-добро планиране, мечтаната ваканция в Турция може да струва доста по-малко.

 • Седем нощуви на Егейското крайбрежие с Love Holidays от 16 юни - 268 паунда, или 600 лева.
 • Седем нощуви в Анталия с ЕasyJet Holidays от 1 юни - 251 паунда, или 560 лева.
 • Седем нощуви в Даламан с On The Beach от 3 юни - 320 паунда, или 720 лева.
 • Седем нощуви в Даламан с TUI от 1 септември - 374 паунда, или 840 лева.
Снимка 350910

Източник: iStock