Със сигурност е изгодно да си Дядо Коледа покрай празниците в края на декември. И тук нямаме предвид белобрадия усмихнат старец, който живее в Лапландия, а хилядите негови двойници, които се срещат с децата по света на на организирани празненства, в търговските центрове или вкъщи.

Около образа на Дядо Коледа се върти милиардна индустрия, свързана с празненства, подаръци и продукти, подкрепяни от глобалните вериги за доставки и отварянето на милиони сезонни работни места.

Само в САЩ наетите за работа през зимния сезон са 700 хиляди души, като голяма част от тях се трудят за големите търговски корпорации. За последните два месеца на годината в страната се очаква потребителите да похарчат 700 милиарда долара.

Част от сезонните работни места са за наемните Дядо Коледовци, които в Щатите печелят между 35 и 50 долара на час. За месец работа те могат да спечелят между 10 и 20 хиляди долара, пише сайтът Quartz.

1% от двойниците на белобрадия старец печелят по 1000 долара на ден, за да присъстват на партита на бизнесмени и известни хора.

Според хора от бизнеса обаче независимите Дядо Коледовци, които работят за себе си и понякога се предлагат своите услуги, чрез социалните мрежи, като LinkedIn, са доста по-добре платени. 

Те получават по-голяма надница от работещите в търговските центрове. По думите на собственик на агенция за наемане на двойници на Дядо Коледа актьорите аниматори печелят между 75 и 150 долара на час. Тези, работещи в големите мегаполиси, могат да печелят и по 350 долара на час.