Има някои дългогодишни митове в туристическата индустрия относно най-добрия ден за търсене на оферти за полети, но се знае малко за дните, в които полетите са по-скъпи.

Yahoo Finance обобщава данните от Google Flights и проучването на Expedia, за да докаже дали наистина има "по-лоши" дни за закупуване на билети от други. 

Най-добър ден за закупуване на самолетни билети: неделя

Expedia анализира данни за милиони полети и самолетни билети и установи, че резервирането на полет в неделя може да ви спести до 15% от цената на самолетния ви билет. Данните показват, че резервацията в неделя спрямо петък води до 5% по-евтини самолетни билети за вътрешни полети и спестява цели 15% при международните полети.

И докато чакате на точния ден за добра сделка, може би е по-добре да потърсите маршрута си в Google Flights, Kayak, Hopper или друга туристическа услуга и да зададете предупреждение за проследяване на цените за тези дати. Това гарантира, че ще получите съобщение, ако цената се повиши или падне.

Важно е да отбележим, че няма гаранции, че ще получите по-ниска цена при резервация на полет в неделя в сравнение с всеки друг ден от седмицата. Цените на самолетните билети са много гъвкави и могат да се променят на всеки час. Най-сигурният начин да намерите най-ниската цена е да започнете да търсите от рано, за да откриете най-добрата сделка, независимо от деня от седмицата.

Не купувайте билети в петък

Докато по-евтини полети могат да бъдат намерени в края на уикенда, купуването на билет в петък може да ви струва повече. В действителност може да платите между 5% и 15% повече, в зависимост от полета, ако купите билет в този ден от седмицата.

Причините за това са, че в петък обичайно се купуват полети в последния момент -  за пътуване за предстоящия уикенд.

Не е за подценяване и фактът, че пътуващите по работа получават резервации за полети за следващата седмица, традиционно в петък.

Това увеличение на търсенето може да е причината за по-високите цени на самолетните билети в този конкретен ден.

Евтини самолетни билети: Приключи ли наистина ерата на полетите от 10 евро?

Евтини самолетни билети: Приключи ли наистина ерата на полетите от 10 евро?

Как би се отразил "данък керосин" на самолетния ни билет?

Още начини да спестите от самолетни билети

Летете в сряда. Според проучването на Expedia, избирането на полет в сряда може да ви спести до 15% при вътрешни пътувания и до 10% при международни полети.

Резервирайте поне един месец по-рано (вътрешни полети). Ако резервирате полет в рамките на страната, резервирайте поне един месец по-рано, за да спестите от самолетни билети. Според проучването идеалният момент за резервиране на вътрешни полети е от 28 до 35 дни по-рано. А резервацията между 3 месеца и 6 месеца предварително всъщност ще ви струва повече.

Резервирайте поне шест месеца по-рано (международни полети). За разлика от вътрешните полети международните изискват ранна резервация. Тези, които резервират билета около шест месеца по-рано, могат да спестят около 10% в сравнение с тези, които резервират в рамките на два месеца преди заминаването си.

Пътуване по време на "непиковите" дати. Резервирането на лятна ваканция в Дисни или зимно бягство в Хавай гарантирано ще ви струва повече. Ако можете да пътувате по време на "непиковия" сезон до вашата дестинация, можете да спестите от самолетни билети. Някои авиокомпании дори са определили дати с оферти за пътувания до определени дестинации в непикови периоди.

Бъдете гъвкави с вашите дати. Ако можете да бъдете гъвкави с датите на пътуването си, може да успеете да спестите много от самолетни билети. Google Flights ви позволява да видите календар на самолетните билети, в който можете бързо да забележите, че заминаването няколко дни по-рано или пристигането няколко дни по-късно може да ви спести голяма сума пари. Ако сте гъвкави, ще имате най-добрия шанс за по-евтини самолетни билети.

Използвайте предупреждение за пътуване. Приложения като Google Flights, Expedia, Hopper и Kayak ви позволяват да получавате известия за полетите за вашите дати и дестинации, което ви позволява да проследявате цените на самолетните билети за вашето пътуване. 

Пътуване в бизнес класа: Как да получите безплатен билет с точки или мили?

Пътуване в бизнес класа: Как да получите безплатен билет с точки или мили?

Кой са авиокомпаниите с най-добри места за първокласно пътуване?

Използвайте точки и мили. Ако искате да избегнете по-голямата част от разходите за самолетни билети, обмислете използването на мили на авиокомпания или точки от кредитна карта, за да резервирате полет. Много кредитни карти предлагат щедри бонуси за регистрация, които могат да ви донесат десетки хиляди мили или точки, които в последствие могат да се използват за резервиране на полети. Това може да намали разходите ви за самолетни билети драстично, но трябва да знаете как работят точките, за да получите най-добрата цена.