Най-големият затвор в света поне по официален капацитет е в Салвадор, след като централноамериканската страна откри своя Център за лишаване от свобода за тероризъм, който е предназначен за 40 000 изтърпяващи наказания, предаде "Ройтерс".

Впечатляващото съоръжение на практика удвоява капацитета на местата за лишаване от свобода в страната, която е разтърсвана от истински сражения между силите на реда (подпомагани и от армията) и големи организирани банди. От март миналата година е въведено извънредно положение.

Снимка 604967

Източник: Secretaria de Prensa de la Presidencia

Салвадор е държавата с най-голям процент затворници - цели 2% от населението е зад решетките, като около половината са арестувани през последната година. Само задържаните по подозрение в членство в групировки са над 62 000.

Строят нов затвор за 35 милиона лева край село Самораново

Строят нов затвор за 35 милиона лева на 50 километра от София

Новият затворнически комплекс ще бъде построен по програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм

За хилядите арестувани, обвиняеми, подсъдими и осъдени условията до момента бяха изключително лоши. В най-големия стар салвадорски затвор - "Ла Есперанца", в момента има 33 000 души при капацитет от едва 10 000. Има още 19 места за лишаване от свобода, които са по-малки.

Снимка 604965

Източник: Secretaria de Prensa de la Presidencia

Новият Център за лишаване от свобода за тероризъм е на площ 166 хектара, като за охраната му ще се грижат 600 войници и 250 полицаи.

Снимка 604968

Източник: Secretaria de Prensa de la Presidencia

До този момент най-големият затвор в света като капацитет беше този в Силиври до Истанбул - за повече от 11 000 лишени от свобода. Най-много затворници пък има в Новия затвор Билибид край филипинската столица Манила - над 29 000, при идеален капацитет от малко над 6400. За държави като Русия и Китай няма надеждни данни.