Бразилският министър на енергетиката заяви, че страната планира да подпише споразумение следващата седмица с президента Доналд Тръмп, коeто би могло да проправи пътя за американските компании да изследват латиноамериканската страна за уран и да инвестират в нови ядрени електроцентрали, пише Bloomberg.

Бенто Албукерке, бивш адмирал, който някога управляваше атомната програма на бразилския флот, се срещна с американския енергиен секретар Рик Пери в Хюстън тази седмица и обсъди създаването на двустранен форум за енергийно сътрудничество, който да включва ядрени проекти. Това се очаква да бъде част от меморандум, подписан от бразилския президент Жаир Болсонаро по време на първото му посещение в Белия дом следващата седмица, казва Албукерке в интервю.

Предложеното сътрудничество е показателно за стремежа на администрацията на Болсаноро да се приведе в съответствие с Тръмп, голяма промяна от предишните правителства, които бяха по-фокусирани върху укрепването на връзките с Китай. В същото време Албуркерке заявява, че Бразилия е отворена за подобни разговори за такива проекти и с Китай, Русия и Франция.

Усилията за привличане на външен интерес също са пример за усилията на правителството за либерализиране на части от икономиката. Понастоящем контролираният от държавата Industrias Nucleares do Brasil или INB има монопол върху добива на уран.

"Минната индустрия на Бразилия вече е напълно частна, с изключение на уран", казва Албукерке. "Абсурдно е, че само INB, която зависи от ресурсите на Бразилия, може да добива уран и произвеждат гориво в Бразилия."

Бразилските компании като желязодобивният завод Vale SA трябва да имат възможността да произвеждат уран, казва той.

Бразилия има около 5% от световните уранови ресурси и две атомни електроцентрали, Angra 1 и Angra 2, които генерират около 3% от електричеството си, според Световната атомна асоциация. В момента се оценява трето разрастване, Angra 3, което може да струва 16 милиарда долара и да бъде завършено през 2023 година.

Албукерке казва, че подкрепя изграждането на нови ядрени мощности и че главният изпълнителен директор на контролирания от държавата оператор Eletrobrás Termonuclear е имал срещи с чуждестранни атомни компании, включително Westinghouse Electric, Rosatom и CNNC.

Министърът също така заявява, че иска да облекчи пречките за проучване на урана на местните земи, което ще изисква регулаторни промени и одобрение от Конгреса. Албукерке ще бъде при Конгресния комитет на 26 март, за да представи предложението.