Австрийската централна банка в понеделник обвини дясното правителство, че се опитват да подкопае финансовата му независимост като част от плановете си да го лиши от ролята ѝ на банков надзорен орган.

Правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц, което включва крайнодясната Партия на свободата, обяви плановете си за реформа на банковия надзор в Австрия миналата година, който понастоящем е разделен между надзорен орган за финансовия пазар (FMA) и централната банка.

В него се казва, че планът, който ще прехвърли 180 работни места към FMA от Австрийската национална банка (ONB) и ще премахне една от двете ръководни позициина съпредседателите на FMA, ще направи по-рационална структурата и ще спести пари.

Централната банка обаче заявява, че планът ще направи банковия надзор по-сложен и скъп.

"Страхуваме се, че разходите за надзор в Австрия ще се увеличат в резултат на тези нови, сложни структури, като се вземе предвид по-специално създаването на три нови отдела в Министерството на финансите", се казва в изявлението на ONB.

Това бе отговорът ѝ на съобщението на правителството по-рано в понеделник, че проектозаконите за планираните промени са изпратени за правен преглед преди представянето им в парламента преди лятото.

"За да може поне частично да компенсират тези допълнителни разходи, законопроектът предвижда 95% от печалбите на централната банка да се изплащат на федералното правителство, вместо 90% в момента," казва централната банка.

"Това намалява способността на ни да генерираме резерви и следователно трябва да се разглежда като посегателство върху финансовата независимост на ОНБ", добавя тя.

Министерството на финансите заявява в предишното си изявление, че планът му ще генерира 10 милиона евро (11.3 милиона долара) от годишни икономии от 2020 г., годината, в която трябва да влезе в сила новата структура.

"Ние следваме най-добрите европейски практики и това, което е често срещано в много европейски страни," казва говорител на финансовото министерство в отговор на бележките на централната банка за финансовата ѝ независимост, добавяйки, че в някои страни, включително Холандия, съществува процент на изплащане от 95% или повече.

Централната банка, чийто управител Евалд Новотни е близък с опозиционната Социалдемократическа партия, също осъди решението за премахване на поста съпредседателя на FMA Хелмут Етл, който също бе назначен с подкрепата на социалдемократите.

Говорителят на финансовото министерство заявява, че решението е структурно, насочено към ефективност, а не лична сонова.