Япония едва ли ще може да изпраща втечнен природен газ от своите запаси към страните от ЕС или да намали покупките си в полза на ЕС, в случай на "изостряне" на конфликта около Украйна. Това коментира пред ТАСС един от водещите японски експерти в тази област, професора от Националния институт за напреднали политически изследвания Хисанори Ней. Преди това той е бил член на борда на директорите на Японската национална корпорация за нефт, газ и метали. По думите на експерта, по-реалистично е доставки на шистов газ от САЩ за Азия, да бъдат пренасочени за Европейския съюз.

Японският професор изразява съмнение, че запасите от втечнен газ в страната "са достатъчни за износ в други страни".

"За да помогнем на Европейския съюз в случай на спиране на доставките през Украйна, теоретично е възможно да се пренасочи част от втечнения газ, който Япония получава по договори от Катар", отбелязва експертът. "На практика обаче страната ни едва ли ще може да се насочи към варианта за намаляване на вноса на втечнен газ. По-реалистичен е вариантът, при който доставките на шистов газ от САЩ ще бъдат пренасочени от Азия към страните от Европейския съюз", смята експертът.

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Коичи Хагиуда каза на пресконференция в Токио в петък, че участието на Япония в решаването на проблема с доставките на газ за ЕС не трябва да има отрицателно въздействие върху условията на живот на населението в страната.

На свой ред генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Хирокадзу Мацуно информира същия ден, че запасите от втечнен природен газ на енергийните компании на страната са разчетени само за две до три седмици потребление. Той не коментира дали Япония може да участва в изпращане на допълнителни доставки на втечнен природен газ за Европейския съюз.

Катар: Не можем изцяло да компенсираме руския газ за Европа

Катар: Не можем изцяло да компенсираме руския газ за Европа

"Енергийната сигурност на Европа изисква колективни усилия от много страни", каза катарският министър

В същото време, на 3 февруари японският министър на икономиката съобщи, че правителството е готово да проучи този въпрос. Така той коментира съобщението на агенция Bloomberg, че представители на САЩ и ЕС са се обърнали към редица азиатски държави, по-специално Япония, Южна Корея и Индия, с искане за организиране на доставките на газ за Европа в случай на конфликт в Украйна. Смята се, че става дума за пренасочване към ЕС на част от втечнения газ, която тези страни получават по дългосрочни договори.

Япония е най-големият вносител на втечнен природен газ в света, но не го изнася. Във вторник министърът на енергетиката на Катар - един от най-големите износители на втечнен природен газ в света - каза, че никой не може едностранно да осигури необходимото количество газ на Европа, без да наруши доставките за други региони.

САЩ преговарят с други страни да се откажат от доставките си на газ за сметка на Европа. Ето с кои

САЩ преговарят с други страни да се откажат от доставките си на газ за сметка на Европа. Ето с кои

Администрацията на Байдън също така се консултира с нефтени и газови компании, включително Chevron и ExxonMobil