Новият брой на френското седмично списание Le Point определено разбуни духовете във Франция. Консервативното издание посвещава броя си на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разследва вътрешната и международната му политика и го нарича "диктатор".

"Диктаторът". Докъде ще стигне Ердоган?"

"Разследване на турския президент. Неговата мания за величие, мрежите му във Франция, офанзивата му в Алжир, престъпленията му..."

Провокативната корица предизвика размирици във Франция. Привърженици на Ердоган атакуваха вестникарски павилиони, настоявайки да бъдат премахнати рекламни плакати и билборди на списанието.

Младежи, носещи турски знамена, се опитаха да скъсат плакатите и бяха готови на саморазправа, за да свалят публикацията, обиждаща техния лидер.

"Имаше все повече хора, полицаи и младежи, които заплашваха да запалят павилиона. Накрая се обадих на Mediakiosk да извади плаката", разказва пред френски медии съпругата на собственик на вестникарска будка.

Френското издание обаче върна плаката и потърси съдействие от полицията, която да охранява павилионите с лика на турския лидер.

"Този въпрос, посветен на турския президент в средата на избирателната кампания, е обект на интензивна заклеймяваща кампания през последните дни в официалните турски медии и във френско-турските политически организации", заявиха от Le Point.

Случилото се ядоса и френският президент Еманюел Макрон, който се противопостави подобни действия в страната си. Въпреки добрите си отношения с Ердоган, Макрон осъди поведението на привържениците му.

"Свободата на пресата няма цена: без нея, това е диктатура. Напълно неприемливо е плакатите на Le Point да бъдат откъснати от павилиони, защото дразнят враговете на свободата на пресата във Франция и в чужбина", написа френският президент в профила си в Twitter.

Икономически контрол

Ердоган започна избирателната си кампания в Анкара на 24 май, точно месец преди предсрочните избори. Макар 64-годишният турски президент в миналото да беше смятан за гарант на стабилно, пазарно ориентирано правителство, инвеститорите се притесняват, че ще поеме повече контрол над икономиката, пише Bloomberg.

Турската лира пак се срина до рекордно дъно

Турската лира отново полетя към бездната

Силният долар и неспособността на Турция да се справи с инфлацията обезценяват валутата

Това се отрази на турската лира, която спадна с 12% през май, записвайки най-лошия си месец след световната финансова криза. Инфлацията също се покачва, което принуди централната банка да повиши основната лихва, за да стабилизира валутата.

Ердоган заяви, че възнамерява да затегне контрола си над икономиката и да поеме по-голяма отговорност за паричната политика, ако спечели изборите следващия месец.