Претендентът за мястото в Белия дом смята да предложи увеличение на данъка върху недвижими имущества до най-високите нива на ставката с праг до 65 на сто.

Вдигането на имотния данък обаче тревожи земеделски производители и собственици на малък бизнес, които смята, че увеличението ще ги принуди да преустановят дейността си, пише CNBC.

В същото време кандидатът за държавен глава обясни, че ще се обекчават данъци за някои предприемачи. Въпреки това под въпрос остава застрашаването на семейни активи като ферми, които фамилиите са строили през целия си живот.

Противници на идеята твърдят, че много от малките предприятия ще се принудят да развият стратегии като например закупуването на животозастрахователни полици, за да омекотят удара от високите такси.

Това същевременно ще им коства големи разходи, а някой от предприятията може дори да не оцелеят.

Все пак няма статистика за това колко точно представители на малкия бизнес ще бъдат засегнати от увеличението на данъците.

Според производители и други предприемачи тези предприятия често не могат да се продават "на парче", както например един акционер предлага само някои от ценните книжа на фирмата си, за да покрива данъците от бизнеса си.

Увеличението на имотите данъци ще генерира 75 милиарда долара за държавната хазна през следващото десетилетие според комитета, отговорен за федералния бюджет.