България реши какъв да бъде състава на 44-то Народно събрание. В него ще влязат 5 партии - ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и "Воля" на Веселин Марешки.

Какви обаче ще бъдат заплатите на новите 240 народни представители ? Money.bg направи сметката.

Според действащите финансови правила на парламента "народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт".

Данните на НСИ показват, че средната заплата в обществения сектор към края на 2016-а възлиза на 1033 лева, което прави 3099 лева месечно за депутатите. Към това трябва да прибавите и по 1% отгоре за всяка година трудов стаж. Така един народен представител с 20-годишна кариера, ще взема над 3718 лева.,

Само 1 партия извън парламента ще вземе субсидия

Само 1 партия извън парламента ще вземе субсидия

Коя е тя?

Месечното възнаграждение нараства с всеки един допълнителен пост на народния представител в парламента. Така за членство в комисия се полагат допълнителни 15%, а за председателско място на комисия - 35%. Така депутатът с 20-годишен стаж би получавал над 4183 лева, ако участва в поне една комисия.

Депутатите могат да получат и допълнителни 10% отгоре, ако притежават високо образование - научна степен "доктор".

Към допълнителните привилегии влизат още застраховка "Живот" и поемане на всички пътни разходи, независимо с какъв транспорт са осъществени те. Ако новите народни избраници нямат жилище в София, парламентът им осигурява такова, като поема част от разходите по него.

Не на последно място новите депутати ще получават по две заплати в размер на средната на заетите в бюджетния сфера, която да използват за покупка на облекло.