Конгресът на САЩ предвижда санкции срещу "Турски поток" в бюджета на Министерството на отбраната за 2020 година.

Американските законодатели постигнаха споразумение по въпросите за бюджета на отбраната - той ще възлиза на 738 милиарда долара. В текстовете се предвиждат нови мерки за сдържане към Русия и Китай, пише news.bg, позовавайки се на Reuters. Договореностите също така включват създаване на така желаните от президента Доналд Тръмп Космически сили на САЩ.

Текстовете включват 658,4 милиарда долара за Министерството на отбраната и за програмите за национална сигурност на енергийното ведомство. Други 71,5 милиарда долара ще бъдат отделени за продължаващите войни в чужбина, а приблизително 5,3 милиарда долара - за извънредно финансиране за възстановяване на щети вследствие на природни катаклизми.

Нови американски санкции може да забавят "Турски поток" и "Северен поток 2"

Нови американски санкции може да забавят "Турски поток" и "Северен поток 2"

Ако бъдат приети

Предложеният проектозакон за фискалната 2020 година включва налагане на санкции, свързани със строителството енергийни проекти с руско участие - "Северен поток-2" и "Турски поток". Предвижда се и забрана за сътрудничество с Русия на военно ниво.

Русия изгражда газовпроводи, за да увеличи доставките за Европа, но в същото време заобикаля Украйна. Членове на Конгреса притискат администрацията на Тръмп да блокира енергийни проекти на Москва, обясняват авторите на агенцията.

Бюджетът за отбрана също забранява предоставяне на изтребители F-35 на Турция. Според съставилите законопроекта Тръмп трябва да наложи санкции на Турция за закупуването на руските зенитно-ракетни системи S-400.

Предвидени са и 300 милиарда долара финансиране за сигурността на Украйна, както и нови пълномощия за крилати ракети и други оръжия.

В законодателството се предвижда 3,1% увеличение на заплатите на военните - най-голямото такова увеличение от десетилетие насам. 

Заложени са и мерки срещу ядрената програма на КНДР, както и налагане на допълнителни санкции на банки, които работят със Северна Корея.

Държавите с най-голям бюджет за отбрана

Държавите с най-голям бюджет за отбрана

Къде се нарежда България?