Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал Фалих е обсъдил с представителите на Норвегия, Египет и Туркменистан споразумението за съкращаване на петролния добив.

Неговите събеседници са изказали готовност да се присъединят към пакта. Това съобщава Reuters, позовавайки се на заявление от министъра на петрола на Кувейт Исам Ал Марзук.

"Той (министърът на Саудитска Арабия - бел.ред.) проведе преговори с Норвегия, Туркменистан, Египет и всички те изказаха готовност да сътрудничат", цитира агенцията кувейтският министър.

По-рано саудитският министър на енергетиката Халид Ал Фалих бе заявил, че присъединяването на още няколко малки производители към споразумението на ОПЕК за още деветмесечно съкращаване на добива (до март 2018 г.) ще спомогне да се намалят световните запаси от суровината, припомня RNS.

Но явно, както пише днес агенция Blumberg, също позовавайки се на петролния министър на Кувейт, не всички участници във виенското споразумение са готови да го продължат с девет месеца.

Ал Марзук отбелязва, че не притежава информация от първа ръка за това, кои страни са съгласни да удължат действието на пакта за съкращаване на добива с още 9 месеца.

Но в същото време посочва, че страните производителки на суровината са постигнали предварителна договорка да продължат споразумението на първо време с още 6 месеца и да го преразгледат през ноември.