Разговаряме с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен след като е изтекъл малко повече от 1 месец от назначението му на този пост.

Гюнай Хюсмен е роден на 11 май 1966 г. в село Свещари, община Исперих, област Разград. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, специалност "Агроинженерство - растителна защита". Работил е като секретар в Общинската поземлена комисия в Исперих, управител и мениджър на фирма "Караджа - ФАГ"ООД-Исперих, от 1995 до 1999 г. е Кмет на община Исперих, от 2011 до 2014 г. - Председател на Общински съвет-Исперих, от 2014 до 2017 г. - Народен представител в 43-тото Народно събрание. Кандидат е за народен представител от листата на ГЕРБ на последните парламентарни избори от гражданската квота. Назначен е за Областен управител на област Разград на 10 май 2017 г.

Г-н Хюсмен, имате натрупан управленски опит и в частния сектор, и в местната власт, и в законодателната, но все пак длъжността Областен управител има своя специфика, срещате ли трудности, помага ли Ви опитът от предишните постове?

Този пост е поредното предизвикателство пред мен, но опитът определено ми помага в работата, вече съм видял от всички страни взаимоотношенията и координацията между различните институции и мога да преценя къде от какво подобряване има нужда. Макар на пръв поглед длъжността Областен управител да е повече с представителни функции, всъщност дава възможност точно за подобряване както на взаимоотношенията между институциите, така и между гражданите и институциите. Това за мен е най-важно - гражданите да имат максимално лесен достъп до държавните институции, да получават добро отношение и проблемите им да се решават бързо, а дори и представителят на държавата да е санкционираща институция, човекът да не остане с убеждение, че, на разговорен език, е "прецакан".

Целта ми е жителите на област Разград да върнат доверието си в държавата и да видят, че тя работи за тях. В намеренията си имам подкрепата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов и съм изключително благодарен за това.

Можете ли да се похвалите за периода, откакто сте областен управител, с конкретни действия, свързани с подобряване живота на хората в региона?

Казването на това, което правим, не е хвалене, мога да изредя няколко факта. Преди дни направихме символична първа копка на дълго чакания ремонт на пътя Разград - Търговище за над 15 милиона лева. Това определено ще доведе до подобряване на живота на хората в Лудогорието, а и до по-добра бизнес среда, тъй като на бизнеса е нужна инфраструктура, за да работи.

Снимка 303980

На това събитие министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че в региона предстоят ремонти на пътищата Разград-Кубрат, Кубрат - Тутракан, Исперих - Пристое, Лозница - подхода към пътя Русе - Варна. Един на пръв поглед много по-малък ремонт започна няколко дни по-рано - на асансьора в сградата на Дома на техниката в Разград. На шести етаж в тази сграда се помещава Служба геодезия, картография и кадастър. От няколко месеца гражданите, които ползват услугите на държавната институция, се качваха по стълбите, за да стигнат до офисите й.

Такива дребни наглед неща според мен са изключително важни за това хората да почувстват, че държавата е загрижена за тях, затова обръщам внимание на всеки, който ме потърси за съдействие. Всеки понеделник имам приемен ден и приемам десетки хора с различни проблеми. С удовлетворение трябва да споделя, че срещам съдействие от ръководителите на държавни институции в региона, когато се наложи.

Снимка 303981

Първата ми публична изява като областен управител бе именно открита среща с над 40 ръководители на държавни служби в област Разград. На нея коментирахме възможностите за подобряване на административното обслужване на гражданите. След това проведох и работни срещи в две сфери, в които за съжаление Разград заема последните места в страната - образование и здравеопазване. Предстоят обстойни анализи на състоянието им и търсене на варианти за подобряване на ситуацията.

Много проблеми изредихте, но не е ли най-сериозният за Разградска област безработицата, ще търсите ли възможности за подобряване на инвестиционния климат в региона, за привличане на инвестиции и разкриване на нови работни места и как?

Разбира се, че това също е приоритет, но проблемите са свързани, за откриване на нови работни места трябват кадри с необходимото образование, трябват пътища, за да дойде инвеститорът, трябва и да бъде поканен и привлечен да вложи парите си точно в Лудогорието. По всички тези въпроси ще се работи комплексно и съм убеден, че резултатите ще са налице.

В последните години Разград стана известен с футболните си успехи, но има потенциал и за развитие на културен туризъм. Акцент ли е във вашата работа привличането на туристи в региона, както за посещение на културни обекти, така и за спортни събития?

Всички се гордеем с "Лудогорец" и развитието на проекта на братя Домусчиеви в Разград безспорно е огромно преимущество за региона. От сърце им пожелавам още по-големи успехи и ще се радвам да посрещаме в Лудогорието големи европейски отбори и техните фенове. Имаме какво да им покажем и на тях, и на туристите - Тракийската Свещарска гробница, Абритус, а също и джамията "Магбул Ибрахим паша", за чийто ремонт и възстановяване търсим варианти. В центъра на Разград има още една красива сграда, която се руши пред очите ни и е опасна за минувачите - Домът на армията, смятам, че държавата трябва да се покаже като добър стопанин на оставеното от дедите ни и да възстанови тези сгради.

Снимка 303982