Готвеното от новоизбрания президент Доналд Тръмп намаляване на данъчните ставки в Щатите ще бъде в полза на най-богатите хора в страната.

Според изследване на Института за политически науки, цитирано от Fortune, промените в налога върху доходите ще спестят стотици милиони долари на заможните американци.

В момента подоходният данък в Щатите е 39,6%. По време на кандидат-президентската си кампания Тръмп заяви неколкократно, че ще намали ставката до 33 на сто. Според изчисленията това ще спести 196 милиона долара на супербогаташите, влизащи в индекса Fortune 500.

Най-богатите американци държат близо 3 милиарда долара в сметки за отсрочени данъци към края на 2015 година. Върху тази сума те ще дължат на хазната общо 990 милиона долара, ако налогът бъде намален до 33 на сто.

Икономическите обещания на Доналд Тръмп. Какво да очакваме от тях?

Икономическите обещания на Доналд Тръмп. Какво да очакваме от тях?

Новият президент на Щатите иска реформи в търговията и данъчната система

Това е със 180 милиона по-малко от сумата, която ще платят, ако данъкът остане на ниво от 39,6%.

По време на кампанията си Доналд Тръмп призова за намаляване на данъчната тежест в Щатите. Освен за ограничаване на пределната ставка на подоходния данък той предложи също хората с доходи под 29 000 долара няма да бъдат облагани, а за тези с до 54 000 долара ставката ще бъде 12 на сто.

По неговите думи корпоративният данък, който в момента е един от най-високите в света - 40%, ще бъде намален до 15%. Той иска и премахване на налога, който се начислява при прехвърлянето на имущество на наследници след смъртта на собственика.