Докато Европа се намира в състояние на дефицит на ваксини срещу коронавирус, помощ може да дойде от неочаквано място - Русия, която е предложила на съюза доставки на "Спутник V" незабавно, посочват от Strategic Culture Foundation. До момента медикаментът, който е и сред най-евтините на пазара, е получил зелена светлина за използване в над 40 държави.

На фона на недостига по принцип, през миналата седмица няколко страни, включително България, спряха поставянето на дози от ваксината на AstraZeneca. Причината са опасения, че определена партида може да води до образуване на тромби.

Все пак обаче "Спутник V" засега не е одобрен за употреба в Европейския съюз, с изключение на Унгария, Словакия и Чехия, които вече са поръчали ваксината, и на Италия, която приключи преговорите през миналата седмица, като до момента в блока се използват масово, доколкото това определение е приложимо, разработените от AstraZeneca, Pfizer-BioNTech и Moderna медикаменти. Наскоро този на Johnson & Johnson също получи зелена светлина, но той тепърва трябва да започне доставки изобщо.

Към този момент Европейската агенция по лекарствата трябва да се произнесе дали "Спутник V" може да се използва в Европа, като документите за това са подадени от руския производител още преди два месеца.

Но даже и да няма постигнато споразумение с Европейския съюз, освен двете страни, одобрили руския медикамент, в още няколко текат индивидуални преговори със суверенния фонд на Русия и института "Гамалея", включително с Германия, Франция, Испания и Финландия.

Същевременно обаче в самата Русия ваксините не достигат. Към средата на миналата седмица в страната бяха поставени 5 млн. дози, а в цели области на федерацията имунизационният процес изобщо не е започнал. Така тя изостава зад много други държави, въпреки че изнася масово медикамента си.

"Особено в тази област искаме да сме пред всички останали на планетата", каза политологът Алексей Левинсон, цитиран от DW. "Видя се защо Путин така настояваше да сме готови с ваксината преди всички останали. И сигналът не е само за това колко развита е Русия днес, а и за да се напомни за славните времена на Съветския съюз - за първия сателит "Спутник" и за това, че сме били най-добрите в шаха или в балета. Желанието да сме първи сред първите е много силно, то обединява. По този въпрос Путин мисли както огромната част от руснаците."