Вашингтон обяви още една стъпка в плана си за налагането на мита върху внос от Европейския съюз (ЕС) заради продължаващият от години спор за субсидиите, които европейските държави отпускат на конкурента на американския Boeing - Airbus.

САЩ могат да наложат тарифи върху импорт на стойност от 3,1 милиарда долара, който ще засегне Франция, Германия, Испания и Великобритания. Американското търговско представителство иска да въведе нови мита върху вноса на маслини, бира, джин и камиони и да увеличи ставката на тези върху самолети, сирене и йогурт.

Това става ясно от официално съобщение на институцията, публикувано във вторник вечерта и цитирано от Bloomberg.

Въпреки пандемията: Тръмп вдига мита върху внос от Европа

Въпреки пандемията: Тръмп вдига мита върху внос от Европа

В краткосрочен план ефектът от тях ще е нулев, но ходът е показателен

В резултат на новината индексът Euro Stoxx 50, който отразява представянето на водещи компании от Еврозоната, записа спад от 2%. Надолу тръгна и основният индекс на британския пазар FTSE 100.

Ако тарифите влязат в сила, това ще засегне големите производители на луксозни стоки в Европа, като Givenchy и Hermes, които произвеждат кожени изделия, както и марките скъп алкохол Remy Cointreau и Pernod Richard. Те също така ще окажат натиск върху големите британски производители на джин, като Tanquеray, Beefeater и Hendricks.

Допълнителните мита ще дойдат на фона на въведените през миналата година 25-процентни такива върху шотландското и ирландското уиски, както и върху други алкохолни напитки от Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Кои държави в ЕС биха били най-засегнати от американските мита и къде е България?

Кои държави в ЕС биха били най-засегнати от американските мита и къде е България?

Вашингтон публикува нов разширен списък с европейски продукти, които може да бъдат обложени