Въпреки пандемията, безпрецедентните карантинни мерки и страховете от икономическа криза, президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп не се отказва от търговската си война, пише европейското бюро на Politico.

Само ден след срещата на лидерите от G7, на която бе и Тръмп и на която стана ясно, че групата ще направи всичко по силите си, за да запази стабилността на световната икономика, Вашингтон потвърди, че продължава с повишаването на митата върху европейските самолети до 15%, при 10% преди. Мярката влезе в сила в сряда.

Компаниите от авиационния сектор първи, и засега най-тежко, понесоха удара от кризата, а проблемите им създават болка и за доставчиците им. Щатската Boeing призова за $60 млрд. спасителен пакет за сектора.

Европейските лидери, включително президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се надяваха, че ще успеят да убедят Тръмп да сложи край на войната с мини сделки в сектори като технологичния, енергийния и хранителния. Но дипломацията не произведе резултат и Вашингтон увеличи митата. Засега Комисията не отговаря с подходящи мерки.

Засега допълнителните мита едва ли ще имат ефект върху европейската Airbus, тъй като щатските авиокомпании така или иначе забавят поръчките заради епидемията. Но повишаването им е знак, че Тръмп няма да спре пред нищо, за да изпълни политическия си дневен ред в опит да спечели изборите тази есен.

"Изправен пред пандемия и рецесия, човек би си помислил, че всеки, който мисли рационално, ще търси начин да стабилизира търговията и да успокои пазарите", казва старши представител на ЕС пред изданието.