Япония отваря врати към легализирането на казината, за да стимулира икономиката си. Властите в страната се очаква да приемат нов закон в сряда, който да проправи път на игралната индустрия.

Чрез този ход се очаква потенциалният размер на пазара да генерира повече от 30 милиарда годишно, посочват анализатори от бранша, цитирани от CNN Money.

Освен като тласък на икономиката, правителството на премиера Шиндзо Абе гледа на въвеждането на казината и като начин да се стимулира туризмът в страната.

Целта е местата за хазарт да се комбинират с хотели и търговски и развлекателни комплекси от най-висок клас. Идеята за това властите почерпили от Сингапур, където този подход се оказа успешна формула.

Големи играчи в областта като фирмите Las Vegas Sands и MGM Resorts са силни претенденти за навлизането си в японската индустрия, посочват експертите, добавяйки, че местни компании също могат да изиграят важна роля.

Не всички приветстват промяната в отворени обятия. Има малка обществена подкрепа за легализирането на казината, но често се срещат и групи, които предупреждават за потенциалните социални разходи от крачката.

"Проблемът не е дали игралните съоръжения са позволени, или не, а по-скоро става дума за мерки за справяне с пристрастяването към хазарта", коментира в изявление Норико Танака, главен секретар на социално ангажирана с пристрастяването към хазарта група.

Някои форми на хазарт вече са разрешени в Страната на изгряващото слънце. Към тях се включват държавно контролирани залагания на конни надбягвания и популярната игра Pachinko. Но много активисти се опасяват, че вече се наблюдава по-висок процент на пристрастяване към залаганията, отколкото в редица други държави.