Турция спря изпълнението на плана си за продажбата на почти 600 компании на обща стойност от около 10 милиарда долара, които бяха сложени под държавен контрол след неуспешния преврат срещу властта през миналата година. Това са потвърдили два източника, цитирани от Bloomberg.

Няма никаква яснота дали въобще някога ще се премине към продажбите, които трябва да бъдат ръководени от истанбулския фонд Savings Deposit Insurance Fund. Причина за това са десетките съдебни дела за собствеността на фирмите.

Въпросните компании са част от всички над 850 дружества, които бяха конфискувани от правителството след военния пуч от миналия юли. Те се изчисляват на общо 48 милиарда турски лири или 13,2 милиарда долара.

Всичките фирми са смятани за такива, подкрепящи и подпомагащи религиозния лидер Фетуллах Гюлен, който беше обвинен от президентът Реджеп Ердоган в организирането на преврата.

Сред конфискуваните компании са собственика на златната мина Koza Altin Isletmeleri, както и банката Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi.