Лихвените проценти никога не са били по-ниски, показва седмичното проучване на пазара на първични ипотечни кредити Primary Mortgage Market Survey на Фреди Мак. Към 22 октомври 2020 се съобщава, че лихвите по 30-годишната ипотека с фиксирана лихва са спаднали до 2,8%. Лихвата по 15-годишната ипотека е спаднала до 2,33%. И двете имат допълнителни такси в размер на 0.6% от сумата на ипотеката, пише Forbes.

Ипотеката с фиксирана за 5 години лихва, а след това променяща се 1 път годишно често има първоначален лихвен процент, който е по-нисък от ипотеката с фиксиран лихвен процент. Фреди Мак обаче казва, че този вид ипотека има по-висок процент от 2,87%. Таксите и ипотечните точки са малко по-ниски - 0,3%.

30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент преди година се начисляваше лихва от около 3,7%, близо 1,5% по-висока от днешните. При ипотека от 300 000 долара днешният по-нисък процент се превръща в икономия от около 225 долара на месец, преди да се вземат предвид данъците.

Мак започва изследванията си от април 1971 г. За тези, които се интересуват от история, ставката на 30-годишната ипотека с фиксирана лихва на 2 април 1971 г. е била 7,33%. Най-големият ръст е достигнат през седмицата от 9 октомври 1981 г., до 18,63%.

Главницата и лихвите по 30 000-годишна ипотека например при 300 хил. лева при днешния курс биха били 1 159 долара на месец. При ставките, преобладаващи през октомври 1981 г., месечното плащане по същия жилищен заем ще скочи до 4676 долара.

Според данните на Мак тенденцията е за спад в процентите през последните четири десетилетия.

Ниските лихви задвижват цените на жилищата

Както казва Уорън Бъфет ниските лихвени проценти повишават цените на активите. Това със сигурност е вярно на пазара на жилища. Според Forbes Advisor цените на еднофамилните жилища са се повишили в 174 от 181 области през последната година. В някои области има двуцифрен ръст. Например в Хънтсвил, Алабама цените се качват с 13,5% за еднофамилните домове.

Съвсем наскоро National Association of Realtors (NAR) заяви, че съществуващите продажби на жилища са се увеличили за четвърти пореден месец. Към септември продажбите са нараснали със сезонно коригиран годишен темп от 6,54 милиона, което е с 9,4% повече от предходния месец и почти 21%на годишна база.. В същото време средната цена на имотите е била 311 800 долара, което е почти 15% повече в сравнение с година по-рано.

Ниските лихви не са единственият двигател на нарастването на цените на имотите. Както съобщава NAR, общият инвентар на жилищата намалява на месечна база и на годишна база до 1,47 милиона. Марк Занди от Moody"s Analytics също отбеляза преместването от градските центрове към еднофамилните домове в предградията като фактор за тенденцията. Както промяната в условията на работа от дома, така и желанието да се изселят от гъсто населените райони са причина за тази промяна.

Ускорява се рефинансирането

Ниските лихви задвижват и подема в рефинансирането. Предплащането е достигнало над 3% от всички ипотеки, което е с 12,7% повече от предходния месец, според компанията за анализ на ипотечните данни Black Knight.

Ниските ставки могат да направят рефинансирането привлекателно дори за тези, които са закупили или рефинансирали жилище само преди година.

По-ниските лихвени проценти могат да спестят на кредитополучател над 200 долара на месец при 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент от 300 хил. долара. Според Mortgage Bankers Association, обемът на заявленията за ипотека е намалял с 0,6% на сезонно изгладена база от предходната седмица. Това може да се дължи отчасти на по-високите разходи за жилища. И все пак индексът на рефинансирането показва увеличение с 0,2% спрямо предходната седмица и е бил със 74% по-висок от преди година.

Covid-19 не може да забави жилищния бум

Пазарът на жилища е едно от малкото светлини в тунела по време на рецесията. Увеличението на цените повдига въпроса дали сме в поредния жилищен балон, напомнящ на кризата от 2007 г. Тези, които се занимават с недвижими имоти, отхвърлят твърденията за жилищен балон. Въпреки че признават, че някои пазари са надценени, те вярват, че това се дължи на голямото търсене и малкото предлагане. Числата наистина подкрепят тази теория.Но все пак човек не може да не си следните думи: "Тези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да повтарят същите грешки".