Питали ли сте се колко струва да живеете до метростанция в София? Колко би струвало удоволствието да не ходите повече от 10 минути до най-близкото метро? Е, сега вече можете да намерите отговора на този въпрос: Money.bg в партньорство с агенцията за недвижими имоти Примо+ създаде карта с цените на наемите за всички метростанции в София.

В нея сме пресметнали средната цена на едностаен, двустаен и тристаен апартамент, намиращ се на не повече от 10 минути пешеходно разстояние (до 1км) от най-близката метростанция. Цените са осредени, вземайки предвид типа строителство, етажа, обзавеждането и състоянието на сградата. Цените са на базата на последното тримесечие от пазара на недвижими имоти в София.

Наемите на всяка метростанция в София (посочете с мишката избрана станция)

Използвана е карта на metrosofia.com

Статистиката показва, че най-скъпата метростанция за едностаен и тристаен апартамент е „Европейски съюз" с цени, както следва 446 лв. и 857 лв. Без изненада, най-скъпите двустайни апартаменти са в центъра на столицата, около метростанция „Сердика".

Разбира се, всяка метростанция има своите предимства и недостатъци, които също определят цените на имотите. Около „Сердика", „Сердика 2", „Опълченска" и „НДК" има много заведения, магазини, МОЛ, места за развлечения и почивка, които ги правят много предпочитан район за живеене, но главният недостатък е проблемът с паркирането (синята и зелената зона), както и задръстванията в пиковите часове.

Въпреки това, метростанциите в централната част на столицата са предпочитани, защото живеещите около тях разполагат с всичко необходимо в непосредствена близост. От друга страна, кварталите около „Лъвов мост", „Централна гара" и „Княгиня Мария Луиза" се ползват с имиджа на "бежански райони", в тях се отчита високо ниво на кражби и несигурност. Това ги прави по-слабо търсени и предпочитани за живеене.

Метростанциите „Софийски университет" и „Стадион „Васил Левски"" са предпочитани от студентите, заради наличието на добри транспортни връзки с други квартали, които са в близост до тях. Както и при централните станции и тук недостатъкът свързан с местата за паркиране е определящ.

Ако отидем на изток, следвайки „Жолио Кюри" и „Г.М. Димитров", ще забележим, че това са едни от най-кoмуникативните метростанции. От тях има директен транспорт до Студентски град и близост до автобусната спирка на хотел „Плиска". Кварталите около тези метростанции са спокойни, с много зеленина и паркове, а наличието на изобилие от детски градини, училища и магазини ги прави удобни за млади и не толкова млади семейства. Наличието на няколко офис сгради е както позитив, така и негатив, защото по ключовите булеварди, свързващи тези квартали се образуват огромни задръствания в пиковите часове.

Развитието на квартал Младост в последните години е безспорно и бурно, именно за това той се обслужва от редица метростанции - „Младост 3", „Бизнес парк", "Акад. Ал. Теодоров - Балан", "Александър Малинов", „Младост 1". Плюсовете за квартала са очевидни - много добра пътна инфраструктура, лесен достъп до Бизнес парка, редица други бизнес комплекси и сгради, наличието на големи магазини, училища, детски градини, площадки, зелени площи, както и лесното паркиране. Но понякога може да се наложи да почакаме по-дълго метрото до желаната дестинация.

Ако се фокусираме върху метростанции „Европейски съюз" и „Джеймс Баучър", смело може да кажем, че цените се определят от наличието на комуникативен транспорт от всякакъв вид, от така харесваните от столичани МОЛ-ове и от близостта до Южния парк. Районът индексира повишение на търсенето и съответно цените скочиха след подобренията на инфраструктурата и изграждането на МОЛ "Парадайз". Възможността за по-мащабно строителство привлече инвеститори и в резултат на това се повиши предлагането, което доведе до по-голям избор за наемателите. Тук негатив, освен натоварените булеварди и големият поток от хора, е и традиционно завишената цена на недвижимото имущество.

Не толкова популярни са северните („Обеля", „Ломско Шосе", „Бели Дунав", „Надежда" и „Хан Кубрат") и западни („Константин Величков","Вардар", "Западен парк", „Люлин" и „Сливница") метростанции, които са отделени от кипящия живот в централната градска част на столицата. По-голямата отдалеченост, липсата на бизнес центрове, състоянието на сградния фонд, наличието на различни етноси и по-спокойният начин на живот в тези квартали са фактори за цените в района.

Ниските цени привличат все повече хора да потърсят дом в крайните квартали, което е предпоставка за плавно покачване на цените при наемите.

*забележка: Анализът е направен от Примо+ недвижими имоти по специално изготвена методика. Примо+ Ви информира, че това са осреднени цени към 01.11.2015 г.. Стойността на конкретен имот под наем подлежи на индивидуален анализ и варира в зависимост от: търсенето и предлагането в района, сезон, местонахождение, инфраструктура, тип конструкция и състояние на сградата, етаж, изложение, квадратура, разпределние, ниво на обзавеждане и оборудване, състояние на апартамента и много други фактори.