От всички градове по света, които са най-популярни сред китайските инвеститори в недвижими имоти с висока нетна стойност, столицата на Унгария Будапеща предлага най-добра възвращаемост. Това сочат данни от доклад на института Hurun и компанията за управление на недвижими имоти Sweetome Group, пише изданието Mansion Global.

Будапеща оглавява индекса, в който се анализират цените на имотите в 130 града. На годишна база до 30 юни градът е регистрирал ръст на цените с 22,9%.

Останалите градове в топ 10 са китайски, като на второ място в класацията е Сиан, който регистрира ръст с 19,3%. На трета позиция е градът Дали. На 14-о място пък столицата на Полша Варшава, където ръстът на цените е 11,5%.

Докладът "очертава промените в цените на имотите в градовете, в които китайските семейства най-вероятно инвестират", обяснява в доклада Рупърт Хугеверф, който е председател и главен изследовател на Hurun Research Institute.

Китай вече инвестира 9 пъти повече в Европа, отколкото в САЩ

Китай вече инвестира 9 пъти повече в Европа, отколкото в САЩ

Европа печели от лошите отношения между Вашингтон и Пекин

Първите 50 града по растеж на цените са от 15 държави, като 28 от населените мета са в Китай. В сравнение с данните от същия период в рамките на 2017 и 2018 година, този път китайските градове са със 17 повече.

В индекса втората страна с най-много градове по ръст на цените е Германия с 6 града. Начело е столицата Берлин, където цените са скочили на годишна база с 11,2%. Другите германски градове са Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Хановер и Хамбург.

САЩ имат три града в индекса, като водещ е Атланта с ръст от 8,2%. Спрямо предишния период на анализа това всъщност е голям спад, защото тогава САЩ са имали цели 13 града по ръст на цените.

Единственият град от Великобритания, който намира място в индекса, е Ливърпул. Там цените на годишна база са скочили с 7,9%.

42% от анкетираните в сондажа китайци са категорични, че през следващите две години цените на имотите ще продължат да се покачват. Поради това се предполага, че китайците с високо нетно богатство в бъдеще главно ще инвестират именно в недвижими имоти.

Прага и Варшава са по-горещи пазари за инвестиции в имоти от Брюксел и Лондон

Прага и Варшава са по-горещи пазари за инвестиции в имоти от Брюксел и Лондон

Това показва доклад на PwC