Покупката на имоти на етап "в строеж" продължава да бъде един от характерните пазарни трендове. Този тип транзакции заемат дял от 40% от общия обем. Това показва проучване на компанията Colliers International  за пазара на жилищни площи  в столицата във висок и средно висок сегмент през втората половина на 2019 г.

През изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Това обяснява и високият дял от 40% на закупилите жилище с цел инвестиция през втората половина на 2019 г., показват данните компанията. Отчита се и ръст от 8% в предлагането за разглеждания период и се достигна 10 хил. жилищни единици, като тези в активно строителство са 4 хил. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, парко място.

В София не е имало толкова много сделки с имоти от 2008 г. насам

В София не е имало толкова много сделки с имоти от 2008 г. насам

Столицата изпрати най-силния декември от кризата. Накъде ще тръгне пазарът през 2020 г?

Цени 

В края на 2019 г. започна да се наблюдава намаляване на цените в някои от проектите, завършени преди година. Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145 хил. - 180 хил. евро, а с три спални - 210 хил. - 250 хил. евро. Къщите от редови тип се продават за 250 хил. - 420 хил. евро, а самостоятелните са над 450,000 евро.

От 950 евро започват средните наеми и достигат до 1 600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2 хил. евро.

Луксозните имоти в София: Пазарът вече принадлежи на купувача

Луксозните имоти в София: Пазарът вече принадлежи на купувача

Купувачите вече са по-образовани, а продавачите се отрезвяват

Прогнози

През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, смятат от компанията. Те не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16. Ето защо, се очаква все повече инвеститори да бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане за да улеснят реализацията на своите проекти на етап "в строеж". Очакването е до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови единици. Нарастващото предлагане на новопостроени имоти е възможно да предизвика редуциране на цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. "вторичен пазар".