Покупките на нови имоти в един от най-големите и динамични пазари в света, този в САЩ, са намалели и тенденцията е това да продължи. Ралито на продажбите очевидно приключи, защото купувачите са възпрепятствани от прекалено високите цени и лихвите по ипотечните кредити, съобщава Bloomberg.

Продажбите на нови еднофамилни жилища са намалели с 4,7% до 634 000. на годишна база през април, става ясно от нови данни, публикувани в края на миналата седмица. Икономистите очакваха броят им да бъде около 678 000.

Продавачи на жилища в Гърция искат от 25% до над 45% по-висока цени в сравнение с реалните пазарни

Продавачи на жилища в Гърция искат от 25% до над 45% по-висока цени в сравнение с реалните пазарни

Продавачите искат прекалено високи цени на имотите си, които по никакъв начин не съответстват на реалността на пазарните

Представителите на Федералния резерв все още сигнализират, че лихвените проценти трябва да останат на високите си нива през по-голямата част от годината, което води и до естествения край на бума при покупките на имоти в Америка.

Снимка 536094

Източник: iStock

За да излязат от създалата се ситуация, все повече строителни предприемачи предлагат ценови стимули, за да привлекат купувачи. Към момента обаче особен ефект от действията им не се забелязва.

Ситуацията на имотния пазар отвъд океана в момента е следната - все още има повече търсене, отколкото предлагане, но темповете на това търсене са намалели значително.

Цените на имотите в САЩ продължават да се увеличават средно с 9% годишно, като според брокери се очаква тенденцията да се задържи през следващите 10 години. Отчита се и ръст в цените на наемите.

Всичко това води до там, че освен за хората с по-ниски доходи, дори за средната американска класа покупката на приличен нов имот се превръща в лукс.

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,1% на годишна база