Цените на жилищата във Великобритания са намалели през юли на годишна база за първи път от както от сайта за имоти Rightmove Plc започват да водят статистиката през 2002 година.

Сред причините за това е свиването на кредитирането, което е довело до рекорден ръст на броя на непродадените имоти, според Bloomberg.

Средната цена на предлагане за жилище намалява с 2% на годишна база до 235 219 паунда. За месец цените се понижават с 1.8%, което е най-големият спад от декември. В Лондон цените отчитат покачване от 0.3% спрямо юни.

Имотите се задържат на пазара средно 87 дни, преди да бъдат продадени, за разлика от 83 дни през юни.

Цените на жилищата на Острова ще намалеят с около 10% тази година и с 6% през 2009 г., прогнозират от Ernst & Young Item Club. Британците са натоварени с дълг от 1.4 трилиона паунда и трудно могат да си позволят покупка на жилище заради ограниченото кредитиране и повишените разходи за обслужване на ипотеките.

Наличността от непродадени имоти на брокер се покачва за шести пореден месец и достига 77, най-високият брой, измерен от Rightmove, спрямо 74 през юни.

Цените в Западните Мидленди са се понижили в най-голяма степен през месеца, поевтинявайки с 3.7%. Лондон е единственият регион, който отчита нарастване в цените.

Продажбите на имоти са намалели с най-много от 30 години, съобщиха на 15 юли от Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти.

Според прогнозата на Item Club публикувана днес, сделките ще намалеят с 35% тази година.

Одобренията за отпускане на ипотечни кредити са достигнали най-ниското си ниво през май от поне девет години, отчетоха от Bank of England в края на юни.

Цените на жилищата, които отбелязаха троен ръст през последното десетилетие, са намалели в най-голяма степен през юни на годишна база от 1992 г. насам, сочат данните публикувани миналата седмица от HBOS, най-големия ипотечен кредитор в страната.

Според един от членовете на управителния съвет на Bank of England, Дейвид Бланчфлаулър, кризата в сектора и ръста на безработицата ще доведат до рецесия британската икономика.

Ръстът на потребителските цени и влошаващите се кризата в жилищния сектор вече ерозират стандарта на живот на британците, като инфлацията в страната достигна 3.8% през юни.

А очакваният ръст на британската икономика за тази година е 1.5% според прогнозата, публикувана днес от Ernst & Young Item Club.

От групата обявиха, че очакват забавянето да продължи и през 2009 година, когато според тях растежът ще бъде около 1%, което ще позволи на Английската банка да намали лихвените нива до 4%, като първите признаци на възстановяването ще се забележат чак през 2010 година.