Руснаците през последните месеци започнаха по-малко да се интересуват от покупка на недвижими имоти в чужбина. Търсенето е намаляло с 47% спрямо началото на 2023 г. До този извод стигнаха анализатори от онлайн академията за маркетинг MAED. Експертите са получили данните чрез маркетингови проучвания, с които се е запознало изданието "Известия".

Търсенето на жилища сред руснаците за тгодина е намаляло най-много при дестинациите: Аржентина (-85%), Турция (-71%), Израел (-68%), Кипър (-55%) и Португалия (-54%).

Единствената страна, която показа увеличение на търсенето, е Китай. Спрямо началото на 2023 г. интересът на руските граждани към покупката на недвижими имоти в тази страна е скочил с 87%.

Най-комфортните за живеене градове в Русия

Най-комфортните за живеене градове в Русия

Един от тези градове е основан от волжките българи през Х век

Според данните на експертите на пазара на имоти, въпреки общия спад в търсенето, първите 5 страни, където руснаците купуват най-много имоти, остават практически непроменени: ОАЕ е на първо място, Турция е на второ, а Тайланд е на трето. Челната петица допълват Испания и Казахстан.

"Низходящата тенденция при интереса към чуждестранни недвижими имоти отразява не само преоценка на възможностите за инвестиране в стабилни активи, но и преразглеждане на приоритетите по отношение на алтернативните възможности за начин на живот. Резултатите от новото проучване показват като цяло, че обартно на предишните тенденции, търсенето на чуждестранни недвижими имоти сред руснаците вече е намаляло значително", коментира Маргарита Варданян, изпълнителен директор на за онлайн академията за маркетинг MAED.

Снимка 559150

Източник: iStock

Търсенето от руснаци на недвижими имоти в Тайланд нараства, отбелязва от своя страна Мила Гребенщикова, заместник-председател на борда на директорите на Mayalanya Group. Експертът разказва пред "Известия", че понастоящем руските инвеститори в имоти като цяло се преориентират към други пазари - все повече се интересуват от Югоизточна Азия и региона на страните от Близкия изток и Северна Африка.

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Наша съседна държава е от най-предпочитаните за ново местоживеене от богатите хора

По думите на Гребенщикова "Тайланд е добре познат и обичан от руснаците от много години. Например през първото тримесечие на 2024 г. руските граждани заеха трето място по туристически поток в страната". Експертът коментира, че имотите там са едни от най-достъпните, що се отнася до цени. Те се купуват с различни цели -както като ваканционен имот, така и за инвестиция с цел отдаване под наем.

"Доходността от наеми в Тайланд е една от най-високите - 8-10% годишно. Следователно закупуването на недвижими имоти в тази страна е подходящ начин за диверсифициране на капитала и получаване на пасивен доход", обобщава Гребенщикова.