Някои хора смятат ранното пенсиониране за най-добрата опция са себе си и полагат усилия да подготвят всичко необходимо, за да спрат работа в средата на 50-те си години. Освен, ако човек не е спестил достатъчно през активните си готини на пазара на труда или професията му не предполага ранно пенсиониране, както при военните, например, по-вероятно е той да трябва да работи поне до средата на 60-те си години.

Но има и доста други причини, поради които излизането в пенсия толкова рано не е добра идея. От специализирания сайт Investopedia посочват някои от тях, позовавайки се на изследвания на американския пазар. Ако и вие мечтаете за ранно пенсиониране, помислете пак. И прочетете статията:

Нямате достатъчно спестявания

Това не означава, че през последните години не сте успели да заделите няколко десетки хиляди и вероятно те ви изглеждат достатъчно. Но в случай, че все още имате деца, които не са навършили 18 години, или пък имате възрастни родители, трябва да имате и това предвид.

А ако все още изплащате ипотека или имате задължения по кредитни карти, те също трябва да влязат в сметката ви. Защото ще е много трудно да престанете да работите и да очаквате да поддържате същия стандарт на живот, както и да подкрепяте близките си.

Можете да живеете по-дълго, отколкото очаквате

Тук от значение, разбира се, е наследството от родителите ви, както и това дали водите здравословен начин на живот и се грижите за себе си. Според данни на Администрацията по социално осигуряване в САЩ в страната един на всеки трима на 65-годишна възраст в момента ще доживее 90 години. А един на седем от тях ще достигне и 95 години. А продължителността на живота след пенсиониране е от особено значение дали заделените вече спестявания ще са достатъчни, за да живеете нормално през тези години.

Повишена смъртност

Това е другата страна на монетата. Според изследване на Journal of Public Economics от 2017 година има връзка между ранното пенсиониране и смъртността особено при мъжете. Данните в него показват, че има около 20% по-висок рист от по-ранна смърт при тях в случай, че се пенсионират рано.

Край на спестяването

С приключването на активните години работа идва и краят на възможностите за спестяване на повече средства. Това означава не само по-малко средства за ежедневните разходи през следващите години, но и ограничени възможности за пътувания, както и за поддържането на любими хобита и преживявания.

Няма връщане назад

Ако все пак решите да се пенсионирате по-рано, но в крайна сметка след това поискате да се върнете отново на работа, няма да ви е никак лесно да го направите. Намирането на нова работа след като навършите 50 не е толкова лесна задача, а понякога и връщането на пазара на труда може да означава правене на прекалено големи компромиси в условията, предлагани от работодателите.