Ралито на биткойна, което стартира след изборите за държавен глава на САЩ, провели се през миналия месец, продължи и във вторник.

Цената на най-популярната цифрова валута в света удари 34-месечен връх, пише Market Watch.

Виртуалните пари достигнаха близо 790 долара за монета, което отбележи най-високата стойност след разривът при базираната в Токио борса за обмен на биткойни Gox през февруари 2014 г.

Криптовалутата, която има пазарна капитализация от 12.5 милиарда долара, се търгува на по-високи нива от август, но на ускорени печалби се радва от октомври, коментира Крис Бърниск, анализатор на блокчейн технологията в ARK Invest в свое изследване.

Китай продължава да доминира на биткойн арената: базираните в азиатската държава борси се справят с по-голямата част от обема на търговията, както и много от най-големите търговци на виртуалните пари са базирани там.

В същото време и Венецуела набира скорост в това отношение. Търговията с виртуалната валута в най-лошата икономика в света скочи със седем пъти през годината на фона на срива на боливара, който принуди граждани на южноамериканската държава да намерят алтернативни начини за запазване на притежанията си.