В началото на тази седмица страните-членки на ЕС дадоха окончателно одобрение на закона за общите зарядни устройства на територията на общността, което означава, че до 2024 година електронните устройства ще трябва да поддържат USB-C зареждане. iPhone на Apple използва собственото си зарядно устройство Lightning. Според предстоящото законодателство на Евросъюза обаче, iPhone също ще трябва да поддържа USB-C. 

Дълго време обаче от Apple негодуваха срещу новите правила, като дори неколкократно обявиха, че ще се борят с решението на Брюксел, защото подобен законодателен би навредил на иновациите. В крайна сметка обаче Apple ще се съобрази и това беше потвърдено от маркетинговия шеф на компанията, цитиран от световните агенции.

"Очевидно ще трябва да се съобразим", заяви Грег Джосвиак - старши вицепрезидент на Apple, отговарящ за световния маркетинг на компанията.

ЕС одобри окончателно навлизането на общо зарядно устройство. Какво следва?

ЕС одобри окончателно навлизането на общо зарядно устройство. Какво следва?

Портът USB-C става задължителен за всички от 2024 година

Припомняме, че този понеделник министрите от държавите-членки на ЕС дадоха окончателно одобрение на закона за общите зарядни устройства, което означава, че до 2024 година електронните устройства, включително мобилни телефони и таблети, ще трябва да поддържат USB-C зареждане. Одобрението на Европейския съвет идва, след като други законодателни органи на ЕС гласуваха в полза на закона, който се разработваше около 10 години.

Правилата въвеждат изискване електронните устройства да бъдат зареждани не с различни, а с единно устройство и така да се намали изхвърлянето на електронни отпадъци. Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи.

Все още не е ясно кога Apple ще представи USB-C, който ще става за новите iPhone моделите на марката, но със сигурност това трябва да се случи най-късно до 2024 година. И вече не подлежи на коментар.

iPhone 14 - всичко, което трябва да знаете за новите модели смартфони на Apple

iPhone 14 - всичко, което трябва да знаете за новите модели смартфони на Apple

Кой да изберем?