Само в рамките на едно денонощие полицията в Китай е арестувала около 1100 души, заподозрени в използване на криптовалути за пране на пари от телефонни и интернет измами, съобщи Министерството на обществената сигурност в страната.

В рамките на около месец, след започването на масовата държавна атака срещу търговията с виртуални пари, китайската полиция е разбила над 15 000 престъпни групи, замесени в използването на биткойни и други криптовалути. Арустуваните са общо над 311 000 души.

Китай на война с биткойна - блокира всички сметки с криптовалута в Weibo

Китай на война с биткойна - блокира всички сметки с криптовалута в Weibo

Според властите, китайският аналог на Twitter нарушава законите на страната

Миналият месец три държавни органа забраниха свързаните с крипто финансови и платежни услуги, а Държавният съвет обеща да ограничи добива и търговията с биткойни.

Според китайските власти, престъпниците от сферата на комуникациите обикновено използват фалшиви или откраднати SIM карти и хакнати банкови сметки за пране на пари чрез традиционната банкова система.

Според официалното изявление на министерството, перачите на пари са начислили на своите престъпни клиенти комисионна от 1,5% до 5% за конвертиране на незаконни постъпления във виртуална валута чрез криптоборсите.

Китай раздава дигатални юани за $6,2 милиона в лотария в столицата

Китай раздава дигатални юани за $6,2 милиона в лотария в столицата

Дигиталната валута в Китай все още не е пусната на национално ниво

В Китай криптовалутите и най-вече биткойнът са се превърнали в популярно платежно средство при незаконни хазартни дейности. Близо 13% от хазартните сайтове поддържат използването на виртуални валути, а технологията блокчейн затруднява властите да проследяват парите.

Тъй като криптовалутите са анонимни, удобни и глобални по своята същност, "те все повече се превръщат във важен канал за трансгранично пране на пари и генериране на сивата икономика", се казва в изявление на китайските власти. От него за пореден път става ясно, че страната не възнамерява да се откаже от държавната атака срещу каквато и да е търговия с криптовалута.

Китай забрани категорично на банките да ползват криптовалута

Китай забрани категорично на банките да ползват криптовалута

Според Пекин виртуалните пари са заплаха за икономиката

В същото време Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойна като законно платежно средство. Китай от своя страна подготвя пускането на дигитален юан.

Ел Салвадор иска да направи bitcoin законно платежно средство

Първа страна в света се готви да направи bitcoin законно платежно средство

Президентът вече е събрал криптоексперти, които да изградят нова финансова екосистема