Ново проучване прогнозира, че Китай ще бъде най-популярното място за пътуване и почивка в света, странат ще е лидер по брой на входящите и изходящите туристи след около десет годни. Това пише The Guardian, позовавайки се на изследователската компания Euromonitor International. 

По мнението на експертите към 2030 година Китай ще изпревари Франция и ще стане най-популярната за посещение от чуждестранни туристи държава в света. А така също ще измести САЩ и Германия от лидерските им позиции по брой на пътуващите граждани зад граница с 260 милиона китайци, които ще пътуват годишно в чужбина.

Авторите на изследването обясняват, че за този растеж, осигуряващ първото място на Китай, ще помогнат основно туристите от азиатските страни, вкл. Тайван и Хонконг, за които и в момента процедурата за получаване на визи е опростена.

Очаква се също така силно да нарасне и вътрешния туризъм - през 2023 година китайските граждани ще извършат 6,7 милиарда пътувания. Това с 42,5% повече от 2018 година, когато тези пътувания ще достигнат 4,7 милиарда пътувания.

Докладът също така отбелязва, че вътрешните пътувания в Азия тази година ще се увеличат с 10 процента.