Площта на Тувалу е само 26 квадратни километра. Състои се от три коралови острова и шест атола, острови с форма на поничка, където горната част на острова е изчезнала поради ерозия и водата остава в средата. Около 11 000 души живеят на тези тесни ивици земя, заобиколени от безкрайно море. 

Това прави Тувалу и други ниско разположени тихоокеански островни държави, като Кирибати, Вануату и Маршаловите острови, изключително уязвими от покачващите се морски нива.

Плаж в Тувалу

Източник: iStock Images

Плаж в Тувалу

Една голяма вълна може да помете цялата страна. Това не е преувеличение, два от деветте острова на Тувалу вече са изчезнали до голяма степен. Ако температурата на Земята се повиши с повече от два градуса, както вероятно ще се случи при сегашната скорост, Тувалу ще изчезне напълно под водата. Учените прогнозират, че Тувалу може да стане необитаем през следващите 50 до 100 години. Местните обаче смятат, че това може да стане много по-рано - в рамките на следващите 30 години.

Полинезийската държава е символ на последствията от изменението на климата. По време на среща на върха за климата в Глазгоу Тувалу се открои заради речта на външния министър Саймън Кофе. Той изпрати видео, на което стои във вода до колене, на място, където преди е имало суша. "Ние потъваме", каза той.

Индонезия ще премести потъващата си столица Джакарта - в Борнео

Събития, които предстоят през 2024-а: Една от най-големите държави в света ще смени столицата си

Макар и необичайни, решенията за преместване на столици не са нечувани

Островите бавно стават необитаеми

Настъпващата солена вода прониква дълбоко в земята, така че културите вече не растат както в миналото. Поради засоляването на подпочвените води Тувалу зависи от дъжда за питейна вода, ценната вода и храна трябва да се внасят. 

Тропическите бури също стават все по-чести, което води до ерозия и слягане, което също води до изчезването на островите.

Освен изчезваща, Тувалу е една от най-бедните страни в света, откакто получи независимост от Британската империя през 1978 г. Това внезапно се промени през 2000 г., когато страната продаде името на домейна .tv за 50 милиона долара.

Ето коя е най-малката икономика в света

Ето коя е най-малката икономика в света

487 308 пъти по-малка от САЩ