Тази седмица в Страсбург евродепутатите дадоха зелена светлина за преразглеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП), за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС. Според промените по-малките стопанства да бъдат освободени от някои проверки и санкции, което  е добра новина за много български фермери.

Според новия закон земеделските стопани вече ще могат да прилагат преразгледани екологични "условия" за своите заявления за финансова подкрепа от ЕС през 2024-а година.

Снимка 569812

Източник: EPA/БГНЕС

Какво се променя?

Променят се правилата за три екологични "условия", които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Предоставя се и по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия.

Колко български фермери получиха помощ заради войната в Украйна и за какво

Колко български фермери получиха помощ заради войната в Украйна и за какво

Срокът за допълнителния прием на документи по тази схема изтича днес

Малките стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои правила на общата селскостопанска политика.

Държавите членки на ЕС вече ще разполагат с по-голяма свобода на действие и при прилагането на изискването за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ от над 5 процента.

Европейските фермери и енергийната криза

Припомняме, че европейски фермери станаха жертва на енергийната криза през 2022 г. Тогава те бяха принудени да спрат производство през зимата заради високите цени на енергията.

Енергията е необходима през целия процес на производство на храни, a фермерите и производителите на храни усещат напрежението от горещите цени с известно спиране или забавяне на производството през по-студените месеци.

Съюзът на фермерите в ЕС Copa-Cogeca обяви, че секторите на млечните продукти и хлебните изделия са най-засегнати от скока на цените на горивата, тъй като процесите за пастьоризация и производство на мляко на прах консумират много енергия.

Страните, които са най-големите износители на селскостопанска продукция в света

Страните, които са най-големите износители на селскостопанска продукция в света

Кои видове хранителни продукти имат най-голям дял в световния износ