Поредицата на предаването Money.bg "Успелите българи", която разказва вдъхновяващите лични истории на наши сънародници с успешна кариера, продължава с историята Диана Крумова, която е основател и главен изпълнителен директор на компанията Finscore във Филипините.

Компанията се занимава с така наречените "data analytics" или анализ на големи обеми данни с конкретна цел.

"Целта, с която ние започнахме, е за да помагаме на банки и на финансови институции да има по-добра представа за кредитополучателите си, да управляват по-добре риска, който поемат, когато дават кредит", заяви тя.

Компанията работи и с близки до банковия сектор отрасли. "В Азия в момента са популярни т.нар. дигитални портмонета, които също са изложени на риск от измами. Това, което правим е събиране данни от различни алтернативни източници, като най-често това са телекомите, някои от големите интернет портали, дигитални портмонета, които вече имат натрупани бази данни. С помощта на данни от тези източници съставяме т.нар. кредитна оценка, която е достатъчно надежда, за да може една банка или институция да поеме финансов риск и да влезе във взаимоотношения с нов клиент", споделя Крумова.

Защо Филипините?

По думите на Крумова в компанията има силна българска следа.

"Започнахме като екип, който работи в българска компания, която беше първата, занимаваща се с подобен анализ на данни, като част от своята дейност - компания Cash Credit. Тя беше първата, която успя да установи модел на работа с мобилен оператор в България за целите на по-добра кредитна оценка на техните клиенти. Постепенно компанията започна да се развива в международен мащаб и част от екипа, заедно смен, беше изпратен да развие подобен модел във Филипините. Там открихме, че самият анализ на данни има дори по-голяма стойност от даването на кредит, защото по този начин може да се достигне до много повече клиенти. Ако услугата е затворена само в една компания, то тя е само за нея, докато ако се представи на всички финансови институции, тя може да достигне до много повече потребители и да има много по-силен ефект изобщо върху обществото", заяви Крумова.

Според нея в Европа не се говори много за това, защото нямаме толкова наболял проблем колкото в Азия и Африка, които големи развиващи се държави.

"Голяма част от населението на тези държави е изключено от достъпа до финансови услуги и често се експлоатират от определени групи, които работят в сивата икономика в тези държави. Това е проблемът, върху който се фокусирахме и който ни запали да се отделим и да се фокусираме върху тази дейност. Значителна част от екипа на компанията са българи."

Партньори на компанията са петата по големина банка във Филипините и първоначалния инвеститор в българската компания.

Българинът, който отговаря за 15 милиона клиенти на една от най-големите банки в Европа

Българинът, който отговаря за 15 милиона клиенти на една от най-големите банки в Европа

Запознайте се с Веселин Петков, ръководител "Клиентско изживяване" в Raiffeisen Bank International

Други пазари и хоризонти

"Гледаме да се развиваме успешно без да минаваме през големи загуби. Най-лесната възможност в момента е да се развиваме във Филипините през нови продукти - да отворим този вид услуги не само към банки, а и към други играчи на пазара, които са заинтересовани от това да знаят повече за клиентите".

Компанията е стъпила на пазара в Малайзия, къде има договор с най-големия телеком. "Този телеком е част от голяма група телекоми в Малайзия и това ни беше пилотен пазар там. Следващата цел са пазари като тези в Индонезия и Тайланд, както и Виетнам, тъй като това са сходни по характеристика пазари на Филипините", заяви тя.

Лично развитие

Крумова започва образованието си в България, но когато е в гимназията се мести във Виена.

"Хареса ми това, че можех да бъда в международна среда доста рано и открих, че по този начин човек лесно може да стане любопитен. След това продължих в друг университет във Виена, който беше американски и до голяма степен имаше фокус върху практиката. След бакалавърската си степен имах възможност да започна в стартъп компания. Няколко години по-късно записах магистратура във WU Executive Academy Vienna, тъй като имат програма, която позволява на хора, които вече работят да отворят собствения си опит към други. На този етап се замислих дали не може това, което правим в Азия да намери приложение в Европа, което на практика вече се случва по един или друг начин в момента. Но независимо, че Европа е развиващ се пазар, нуждата от по-доброто познаване на клиентите е от голяма необходимост за един бизнес".

Крумова казва, че би се върнала в България и е убедена, че най-добрите специалисти в областта, в която се занимава в монета, са в именно в страната ни.

"В България вече банките се отварят до голяма степен по отношение на анализ на данните си и за подобряване на кредитната им оценка. Свидетели сме на това, защото има много програми, които се стартират от големи банкови групи, които целят да привлекат млади хора с нови идеи да подобрят начина, по който е момента банките работят".