През последните години у нас се появяват все повече успешни стартиращи компании, създадени от млади хора. Дигиталната среда се оказва добра възможност за тях да тестват и реализират идеите си.

Структурата на бизнес средата у нас е такава, че преобладаващата част от бизнесите са малки. Съвсем нормално е и децата на тези предприемачи да търсят начин да се развиват по посока на това да правят бизнес, като тръгват от нулата или се присъединяват към бизнеса на родителите си. Това заяви д-р Бисер Райнов от Висшето училище за застраховане и финанси пред камерата на Money.bg.

По думите на експерта онлайн средата е добра възможност да проверят дали идеята им ще работи на възможно най-ниска цена.

"По евтино е да направи един онлайн магазин, отколкото се наемат помещение, да се правят ремонти и да се тества дали ще потръгне. С времето средата става все по-конкурентна, което поставя под въпрос това дали е лесно да се започне онлайн бизнес, защото няма да бъде започнат в условията на създаваш се пазар, а в един отрасъл, който създава правила, граници и т.н."

Според експерта е важно студентите да са наясно с т.нар. стойностно предложение, което да му дава конкурентно предимство.

"Трябва да е наясно със средата, с това, което той предлага, да има отговор на въпроса защо точно това. Следващата стъпка е бизнес моделът. Това е начинът, по който бизнесът ще изкарва пари и начинът, по който ще се позиционира и работи с конкуренцията, така че да може да заеме своето място и дори да доминира над конкуренцията. Ако тези две неща са ясни, вероятността за успех е доста висока", заявява д-р. Райнов.

Той дава пример с два студенти, които започват да работят по посока на това да създават приложение, базирано на изкуствен интелект. "Още когато са във фазата прототип, вече имаха предложение от Google за покупка на тяхната разработка", казва той.

Освен да се захващат нови разработки, много млади хора решават да се включат в семейния бизнес и да го доразвият. Подобен е примерът на Миниш Логинова. Тя и съпругът й развиват фирмата за спално бельо на родителите си до онлайн магазин.

"Реализацията на проекта отне около четири години. В момента онлайн магазина вдига продажбите ни, доста повече хора знаят за нас. Разпознаваеми сме в малки населени места", споделя тя.