И 10 години да работите като служител в някоя компания е малко вероятно да направите милиарди. Ако обаче имате няколко имота и знаете как да най-добре да ги изтъргувате, след време може и да успеете. Това най-добре го знаят супербогаташите в класацията на Forbes, които са направили най-много пари именно в този сектор.

1. Уанг Джианлин

Богатство: $28,7 милиарда

Родина: Китай

През януари Джианлин заяви големи амбиции да навлезе в развлекателната индустрия в САЩ, като неговата Dalian Wanda Group купи за 3,5 милиарда долара холивудското студио Legendary Entertainment. Освен това дружеството е собственик AMC Theatres, която прави спектакли под формата на филми, и държи 20% от испанският футболен тим Атлетико Мадрид. Компанията за недвижими имоти на Джианлин Wanda Commercial Properties се търгуват на фондовите борси в Китай.

2. Лий Шоу-кий

Богатство: $21,5 милиарда

Родина: Хонконг

Той е вторият най-богат човек в Хонконг, чието семейство е можело да си позволи да яде месо или риба само две пъти в месеца, когато е бил дете. „Когато бях млад, най-важна беше работата, после богатството, след това здравето и накрая семейството. Днес първо е здравето, след това семейството, бизнеса и парите”, споделя той. Неговата империя днес включва фирми за недвижими имоти, хотели, инвестиционни и енергийни компании, които са под шапката на Henderson Land Development.

3. Микаел Ото

Богатство: $18,1 милиарда

Родина: Германия

Германският милиардер Микаел Ото държи втората най-голяма компания за онлайн търговия в света след Amazon – Otto Group. Освен това компанията има бизнес в имотния сектор и във финансовите услуги. След 26 години начело на корпорацията, през 2006 г. напуска поста си на главен изпълнителен директор.

4. Доналд Брен

Богатство: $15,1 милиарда

Родина: САЩ

Брен е най-богатият американец в бизнеса с имоти. Неговата компания Irvine Company притежава и управлява повече от 500 офис сгради, 40 търговски центъра, 50 хиляди апартамента, три хотела и няколко голф клуба.

5. Братята Рубен

Богатство: $14,4 милиарда

Родина: Великобритания

Братята милиардери Саймън и Дейвид Рубен наскоро инвестираха 70 милиона долара, за да вземат под наем офис сграда в Лондон и 100 милиона долара за автопарк в квартала Мейфеър в английската столица. Когато са млади бизнесът им започва от търговията на метали на Дейвид и вноса на килими на Саймън.