Джан Коум имигрира на 16-годишна възраст от Европа в Америка с майка си и баба си. Още оттогава той започва работа в хранителен магазин, където е чистел пода. Джан загубва и двамата си родители на ранна възраст.

Предвид трудния му живот той не е бил примерен ученик, не е ходил на училище и си е навличал много неприятности. Младежът не харесвал училището изобщо и повърхностните взаимоотношения, които се създават там, разказва Еntrepreneur.

Джан едва завършва гимназия, но по време на тийнейджърските си години започва да се образова сам. Има е интерес към компютрите и интернет и си купува книги и ръководства по тези теми от близката книжарница. След като ги е прочита, ги връща, за да може да си време парите обратно.

Сам се запознава с интернет инженерството и най-накрая се записва в Университета Сан Хосе, за да изучава компютърни науки и математика, докато не се присъединява към интернет групи и хакерски общности. Също като училището, Джан не харесва и университета.

По време на следването си той започва почасова работа в голяма счетоводна компания - Ernst & Young, помагайки за компютърните одити. Един от клиентите на фирмата е Yahoo и Джан получава предложение за работа от технологичната компания още докато е бил в университета. Той обаче прекъсва образоването си, когато започва да работи по осем часа.

Младежът се отегчава в Yahoo и напуска компанията на 31-годишна възраст. Той не се захваща с нищо, а си отделя време, през което да пътува с негов приятел, който също се е оттеглил от технологичния гигант. Те кандидатстват за работа във Facebook, но и двамата получават отказ.

Две години след това Джан си купува iPhone. Така той вижда потенциала на предлаганите приложения и започва да работи по код, с който да изобрети ново приложение за комуникацията и разговори. Сблъсквайки се с много неуспехи, предприемачът е бил напът да се откаже.

Той прекарва доста време, за да усъвършенства изобретението си и през 2009 година, когато е на 33 години, Джан Коум основава платформата за текстови съобщения WhatsApp заедно с бившия си колега в Yahoo Браян Екшън.

През 2014 година приложението има 400 милиона потребители от цял свят, а Facebook не остава безразлична към платформата и я купува за 19 милиарда долара.

Двамата предприемачи може да не са получили позициите, за които са кандидатствали в компанията на Зукърбър преди, но пък печелят много по-добра оферта. До 2017 година WahtsApp има 1,3 милиарда месечни потребители, а Джан става пример за американския успех и силата на предприемаческия дух.

Коум, който през 2018 година обяви, че напуска WhatsApp, се оттегли и от борда на директорите във Facebook заради разногласия с останалата част от ръководството. Той казва:

"Израснах в общество, в което всичко, което направиш, бе записвано и следено. Никой не трябва да има право да подслушва или да упражнява тоталитарен режим като в държавата, от която избягах като дете, за да дойда в тази страна, където има демокрация и свобода на словото. Нашата цел е да я защитим."