Китай и Индия подписаха днес ключови споразумения за сътрудничество в редица сектори на икономиката, като най-значимите от тях са свързани с инфрастуктурата, енергетката и индустриалните зони.

Това стана по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Идния, където бе посрещнат от индийския премиер Нарендра Моди. Подписването стана на фона на продължаващия граничен спор между двете държави.

Стойността на подписаните договори е за 20 млрд. долара, като основният акцент е изграждането на нови високоскорстни линии в Индия, поддържането на железопътния парк и две нови индустриални зони.

Освен това Пекин се е съгласил да даде повече достъп на индийски стоки до пазара в Китай, като това засяга предимно земеделски и фармацевтични стоки.

Договори за 3 млрд. долара са сключени в авиационния и телекомуникационни сектори.

Страните ще си сътрудничат и в областта на използването на ядрената енергетика за мирни цели и съвместни космически програми.

Световните агенции отбелязват, че търговията между двете страни е нараснала до 70 млрд. долара на годишна база, при стокообмен от 1 млрд долара през 2001 г. Дефицитът който Индия има в търговските си отношения с Китай в момента възлиза на 40 млрд. долара.