Индийското правителство одобри амбициозна програма в сферата на изкуствения интелект на стойност 1,2 млрд. долара, съобщава The Register.

Водещ проект в нея е нов суперкомпютър, изцяло предназначен за AI задачи. Той ще има поне 10 000 видеокарти, като се очаква да бъде изграден в рамките на публично-частно партньорство.

Израелска компания иска да строи завод за чипове в Индия за $8 милиарда

Израелска компания иска да строи завод за чипове в Индия за $8 милиарда

Tower Semiconductor разчита на половината средства като подкрепа от индийското правителство

Макар най-населената държава в света да има разработки за сървърни процесори, на този етап няма информация дали ще се използват местни технологии за машината.

Индия ще си има свой INSAIT -IndiaAI иновационен център, който ще работи по различни модели с изкуствен интелект - базирани на местния контекст, но и такива, които са тясно специализирани в рамките на определени дейности и индустрии.

Пари са заделени и за финансиране на проекти на стартъпи и утвърдени компании, за подобряване на масивите от информация на държавните структури и за повишаване на качеството на образованието в AI сферата.

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Икономиката на Индия за 24 години ще нарасне над 10 пъти - прогнозата на най-богатия човек в страната

Потребностите на страната от енергоносители ще се удвоят до края на десетилетието

Целта на Делхи е "технологична независимост", но и "демократизация на ползите от изкуствения интелект".

Индия е особен случай, тъй като на нейна територия десетки милиони хора говорят 22 различни езика и големите международни платформи за AI трудно могат да се справят с поддръжката им на високо ниво.