Миналата година Русия получи приходи от почти 187 милиарда долара от доставки на петрол, природен газ и въглища за няколко приятелски страни - това е с 56 милиарда долара повече от средните приходи за година от износ за европейските страни, преди да наложат санкции спрпямо Москва, според изчисленията на РИА Новости.

Агенцията е проучила данни от националните статистически служби на най-големите купувачи на руски енергоресурси - Турция, Китай, Индия, Бразилия, Индонезия, Малайзия и ЕС (като цяло). При анализа са сравнявни средната обща стойност на доставките за 2019-2021 г. и за 2023 г. Данните за 2022 г. не са взети под внимание, поради много големите колебания както в цените, така и в обемите на доставките.

Преди налагането на санкциите, 27-те държави от ЕС са купували енергоресурси от Русия за средно 102,5 милиарда долара годишно, докато за миналата година тази сума е била само 31,6 милиарда, т.е. по-малко от една трета отпреди.

Петрол и газ на каква стойност закупи ЕС от Русия през 2023 година

Петрол и газ на каква стойност закупи ЕС от Русия през 2023 година

Общият износ на Русия към ЕС превишава вноса й оттам

Но загубата на приходи за Русия от над 70 млрд. долара годишно, е повече от компенсирана от приходите от увеличения износ на енергоресурси към т.нар. приятелски страни - общите доставки само за шест държави - Турция, Китай, Индия, Бразилия, Индонезия и Малайзия - за миналата година възлизат на общо 186,7 милиарда долара, при средно за година 59,9 милиарда долара за периода 2019-2021 г.

Така излиза, че за миналата година Москва е получила допълнителни приходи от износа за посочените държави от 126,8 милиарда долара, което е с 56 милиарда долара повече от пропуснатите ползи от отпадането на доставките за Европейския съюз.

Половината танкери, транспортиращи руски петрол, спряха превозите заради санкциите

Половината танкери, транспортиращи руски петрол, спряха превозите заради санкциите

Ограниченията "постигат и двете си основни цели", смята Министерството на финансите на САЩ

Най-големият купувач на руски енергоресурси за 2023 година е Китай, който удвои разходите си за руски въглища, природен газ, нефт и петролни продукти до 94,6 милиарда долара, от средно 43,3 милиарда долара годишно през 2019-2021 година.

Същевременно за миналата година Малайзия увеличи вноса на енергоресурси от Русия 2,8 пъти, до два милиарда долара, а Индонезия - 5,5 пъти, до 1,1 милиарда долара.

Най-популярните марки автомобили в Китай

Най-популярните марки автомобили в Китай

Най-предпочитана сега е китайска марка, която измести дългогодишния лидер от Германия