Заплатите и пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли обеща пред TV7 министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Решението за това ще бъде взето по време на Тристранния съвет за социално партньорство, който ще се проведе  между 15 и 20 юни, уточни министърът.

Предвижда се минималната работна заплата да стане 270 лв., а пенсиите да скочат еднократно. Според Младенов финансовият министър Симеон Дянков ще намери необходимите средства за предвиденото увеличение и категорично отрече, че увеличението е предизборно.

"Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение", коментира социалният министър. Според Младенов ръста на доходите ще се случи на база преизпълнение на приходите. Всичко зависи от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието, заяви министърът.

Вече има отрасли, които излизат от кризата, като металургията, фармацията и дървообработващата промишленост. Най-сериозно търсене на работна ръка имало в сферата на услугите, посочи Младенов.

Социалният министър упрекна лидера на БСП Сергей Станишев, че спекулира с данните  за безработицата и изтъкна, че в рамките на кризата за прът път безработицата пада под 9%, похвали се Младенов. Според националната статистика обаче броя на безработните през първото тримесечие на тази година е 12 процента.